ÖLAND BRINNER

Nov 8th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Recension

Omslag till Öland brinnerAv Sigrid Edsenius
Arx Förlag, 2016
ISBN 978-91-87043-78-9, 199 sidor

Öland är inte främmande för bränder. Åren 1957–1958 drabbades den sydöstra delen av ön av ett antal pyromandåd som fyllde tidningssidorna och ledde till en av största polisutredningarna i Sverige. Till sist lyckades man gripa lantbrukaren Göran Johansson som dömdes i tingsrätten för alla bränder utom två till fem års straffarbete. Han överklagade och frikändes i hovrätten och någon annan anstiftare hittades aldrig. Nu är Johansson död.

På 2000-talet förekom många oförklarliga bränder på norra den delen av ön och flera av dem tog människoliv.

Det skulle fortsätta in på 2010-talet. Luciadagen 2012 ryckte räddningstjänsten ut till byn Flakböle på norra Öland där det brann i ett garage. Men man märkte snart att det var mer än bara en obetydlig eldsvåda. I det eldhärjade garaget hittades två döda människor – 57-årige Gustaf Linder Nordlander och hans två år yngre hustru Annika. Det visade sig att Annika skjuts med hagelgevär och att maken slagits ihjäl och paret låg inte långt ifrån sitt uppskurna kassaskåp.

Sigrid EdseniusDetta fick betydelse när polisen senare grep snickaren Pierre Karlsson för dubbelmordet. Han var i stort behov av pengar sedan kronofogden hotat honom med utmätning. Karlsson förnekade kännedom om kassaskåpet, men det visade sig att han anlitats av makarna att renovera garaget. Samlad bevisning visade att Pierre Karlsson med största sannolikhet varit på platsen när paret mördades och att ingen annan kan ha utfört morden. Tingsrätten dömde honom, mot hans nekande, till livstids fängelse för mord, mordbrand och skadegörelse, en dom som fastställdes av hovrätten i februari 2016.

I tingsrätten dömdes han, mot sitt nekande, till livstids fängelse för mordet. Rätten kunde visserligen inte hitta något enskilt bevis som knöt honom till brottet, men ansåg att den samlade bedömningen talade för att det ställts bortom all rimliga tvivel att Pierre Karlsson är gärningsmannen.

Sex år tidigare hade ett par brunnit inne i Mellby inte långt från platsen för dubbelmordet. Även då var Pierre Karlsson misstänkt men friades. Journalisten och genusvetaren Sigrid Edsenius följde rättegången i tingsrätten från första dagen och rapporterade om den i Sveriges Radio P 4 Kalmar. Hon kände av stämningarna som under en tid växte hos allmänheten och när hon bestämt sig för att skriva en bok om händelserna gjorde hon otaliga intervjuer med ortsbor och andra inblandade. Tidigare har hon skrivit boken Abbas hjärta, en uppföljning av en radioserie om ett hedersmord: Högsby – ett år efter mordet. Hon har också arbetat som reporter på SvT Smålandsnytt.

Boken Öland brinner är saklig och utan pekpinnar, precis som en bra ”true crime”-dokumentär ska vara.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22