OFFSIDE I MADRID

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Richard Guston
Gondolin 2006

81-årige Guston var under många år Sydsvenska Dagbladets korrespondent i Paris. Han bevakade främst Frankrike och Spanien. När generalissimo Francisco Franco låg för döden följde han skeendet som journalist och nu har han debuterat som romanförfattare med en bok som utspelas under den tiden.

Offside i Madrid är som en jättelång skröna ur gamla Rekord-Magasinet, fast med fler komplikationer och mer kärlek än den tidningen brukade innehålla. Sune Larsson är mycket skicklig fotbollsspelare i Real Madrid, en relativt beläst men i huvudsak opolitisk person. Under Francos dödskamp råkar han framstå som antifascist, blir utsatt för demonstrationer, bestraffning av fotbollsledningen och en hel massa annat. Han träffar också en underskön journalist på vänsterkanten och faller pladask.

Boken innehåller dessutom en kidnappning och en stor del av spänningen kommer ur hur svensken ska klara skivan mot andra europeiska stortag i Europacupen. Det är faktiskt spännande, ganska kul skrivet och en nostalgiväckande tidsperiod som skildras. Enda invändningen jag har är att Larsson är alldeles för god för att vara sann (det gäller också en del andra av de inblandade gestalterna) och att det mesta går på räls. Svårigheterna är snabbt avklarade och sen skiner solen igen.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22