OFFLINE

Jul 13th, 2016 | By | Category: 2016-07 juli, Recension

Omslag till OfflineAv Anne Holt
Offline, 2015
Översättning Margareta Järnbrand
Piratförlaget, 2016
ISBN 978-91-642-0481-3, inbunden, 425 sidor

Hanne Wilhelmsen är tillbaka, och Billy T ber henne hjälpa honom med sonen. Men Hanne vill inte och Billy försöker på egen hand ta reda på vad det är som sonen hamnat i.

Polismästaren engagerar Hanne att titta på några gamla ouppklarade fall, cold cases, tillsammans med en ung polis, Henrik Holme, som inte är riktigt som andra poliser.

Så börjar boken, och alldeles strax sker en explosion inte långt från Hannes lägenhet. Det är lokalerna för en moderat muslimsk organisation som sprängts. Polisen får en video där en man förklarar att det är ett straff för otrogna. Avsändaren är en helt okänd fundamentalistisk organisation.

Så kompliceras det hela när man hittar ett lik som visar sig vara kroppen efter den man som talat i videon. Men död innan attentatet gjordes.

Säkerhetspolisen har det inte lätt. I vårt uppkopplade samhälle sker mycket övervakning genom koll av elektroniska medier. Men om någon vill vara hemlig kan han ju strunta i att koppla upp sig, att vara offline.

De tre trådarna, Billy Ts försök att få veta vad sonen gör (har han bivit islamist?), polisens utredning av attentatet (det blir fler) och Hanne och hennes nya kollegas undersökning av ett försvinnande 1996, en 17-årig flicka. De hittar trådar att nysta i trots att det gått så lång tid.

I de allra flesta deckare där flera gåtor finns brukar de mot slutet löpa samman. Också här börjar läsaren förstå att det kan finnas kopplingar, men hur?

Polisutredningar alltså, men upplägget är mer som en thriller med ett actionfyllt slut.

Islamistisk extremism, men Breivik var högerextrem. Och många, poliser, allmänhet och medier, har synpunkter på invandring, rasism och religion.

Vi behöver inte undra över var Anne Holt står.

Hon skriver medryckande och med viktigt innehåll, och hon har personer med som man vill lära känna ännu mer. Jag hoppas Hanne och Henrik får ta itu med fler kalla fall i kommande böcker.

LEIF-RUNE STRANDELL

Anne Holt

Anne Holt. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22