ODENS ÖGA

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Håkan Strömberg
Ordfront 2002

Romanen utspelar sig i 2000-talets början och kristendomen har aldrig segrat över hedendomen. Sverige lider under svåra religiösa motsättningar och ett religionskrig verkar nära när den kristdemokratiske justitieministern ritualmördas.

Strömberg har åstadkommit en tänkvärd tankelek om sådant som drabbat exempelvis Irland och andra stater där religionen har större betydelse än i det (så vitt jag vet) mycket sekulariserade Sverige. Det är den geografiska planeringen av handlingen som gör det svårt med trovärdigheten.

Huvudperson är den unge religionsvetaren Mathias Franzén (passande namn) som i Östersund skall ta reda på om ministermordet kan ha begåtts av en nyskapad kult med gamle Oden som högste gud.

Håkan Strömberg är historiker och arbetar på Göteborgs Stadsmuseum. Skriva kan han och ställa frågor kan han. Det är som sagt bara svårt att få det här att passa innanför den svenska mentalitetsskölden.

ÅSA PETTERSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22