OCH PICCADILLY CIRCUS LIGGER INTE I KUMLA

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

Av Håkan Nesser
Bonniers 2002

Sommaren 1967 hittas den finskfödde urmakaren Kekkonen halshuggen i sitt hem i Kumla och i luftstrupen finner man en lapp med texten ”e2e4, schack matt”.

Draget i schack är omöjligt för att göra matt. Detta mord, rockn’roll-uppflammande pubertal kärlek och vilsna minnen är Nessers krok att hänga upp sin story i. Boktiteln tyder på att författaren vill anknyta till Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö från 1998. Men det är faktiskt ganska stor skillnad på romanerna, även om båda berättas av en vuxen människa åratal senare och upplösningen kommer sedan en dåtida person återkommer med sin berättelse.

När Kim Noveks badbok var en bitterljuv historia om ungdomlig smärta återgiven på en passande språk är det här en närmast cynisk roman om den 17-årige Mauritz som på ett närmast studentikost språk skildrar en brutal händelse som påverkar omgivningen mycket.

Det känns som om Nesser gjort en sequel för en sequels skull. Ändå är den underhållande, lite lekfull och kanske till och med opretentiös. Och lite engelsk gammaldags deckare blir det också genom att omgivningens reaktion på det grymma brottet är ganska förströdd. Mauritz gör försök att vara mästerdetektiv, men det blir inte mycket av det heller.

Nå, nu spelar det inte så stor roll. Nesser har inte längre någonting att bevisa. Han är ohyggligt etablerad. Med det stora, stora förlaget i ryggen kan han sitta hemma i Uppsala och räkna pengar från utlandsförsäljningen. Aldrig mer behöver han undervisa. Något kan vi elever lära oss även av detta.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22