OCH DU SKA KALLA DIG MAN

Jan 21st, 2014 | By | Category: 2014-01 jan, Recension

Omslag till Och du ska kalla dig manAv Johnny Martinsson
Blue publishing 2014
ISBN 978-91-86293-18-5, danskt band, 224 sid

”Baserad på en sann historia” står det på omslaget. Författarens egen, framgår av texten på innerfliken.

När detta skrivs så debatteras feminismen och Belinda Olssons tv-serie. Nästa avsnitt ska handla om mansrollen. Dagens Nyheter har också artiklar om mansrollen. Och det har hållits demonstration för att det ska skrivas in i lagen att det krävs uttryckligt samtycke för sexuell samvaro.

Men så lätt är det inte alltid. Många är de kvinnor som trots misshandel stannar kvar hos mannen och tar tillbaka polisanmälningar. Men misshandel, fysisk och psykisk, kan finnas också i relationer där det är kvinnan som slår. Och kanske hånar manen med samma ord som i bokens titel: Och du ska kalla dig man…

Så detta är en roman, en kärleksroman, relationsroman, som också blir en thriller: när ska mannen, Johan, göra det som han vet att han bör, nämligen lämna kvinnan, Emma.

Han vet väldigt väl, för han, liksom Emma, är psykolog och familjeterapeut. Han vet hur han ska råda andra, och han vet vad han ska göra, men han kan inte. Han hoppas hela tiden att det ska bli bättre, att det ska bli just så underbart och himlastormande som det var i början. Så han gör allt för att inte reta upp henne.

Han har stöd i vänner, familj, en tonårsson, men det räcker inte.

Nästan halva boken är den ljusa kärleksromanen (och författaren lyckas väl med att förmedla förälskelsens känslor), men eftersom läsaren redan från början vet att denna idyll snart kommer att raseras finns en thrillerspänning: när ska det hemska hända? Så som Hitchcock byggde upp sina filmer, och hur de grekiska ödesdramerna (som en förhandsläsare skriver i ett efterord) fungerar. Vi vet att det inte slutar lyckligt.

Men kanske ändå. Författaren har ju i alla fall lyckats skriva en bok utifrån erfarenheterna, egna och andras.

Han skriver väl. Det är lättläst, och hela tiden inifrån huvudpersonen.

En bok man kan ha som utgångspunkt för diskussioner om kärlekens väsen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Johnny Martinsson

Johnny Martinsson. Foto Charlotta Boberg

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22