OCH BLOMSTREN DÖ

Aug 30th, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till Och blomstren döAv Rebecka Edgren Aldén
Norstedts, 2017
ISBN 9789113077758, inbunden, 312 sidor

En av flera trender i år är att skriva psykologiska thrillers. Rebecka Edgren Aldén tillhör författarna i genren, även om denna bok gränsar till en mer traditionell deckare. Trots att en polisutredning inte är i fokus innehåller den många av de sedvanliga elementen för en klassisk detektivroman.

Gloria har en helt annan bakgrund än sin pojkvän Adam. Hans familj har ett stort sommarhus, Ekudden, på en ö. Där regerar de och beblandar sig inte nämnvärt med den bofasta befolkningen. Gloria har varit på ön många år tidigare med sin mamma som ingick i ett feministiskt kollektiv. Under några år hyrde de ett hus där och det sågs naturligtvis inte med blida ögon av varken öbor eller övriga sommargäster.

Det är som upplagt för konflikter och sådana blir det. Gloria och Adams familj gnager på varandra. Dessutom kommer minnen och händelser från förr upp till ytan. När Gloria hittar ett lik i det gamla kollektivhuset konfronteras nutiden med dåtiden och det blir spöklikt spännande.

Intrigen är inte så komplicerad, en hel del är förutsägbart. Jag fastnar ändå i berättelsen. Den griper tag i mig och driver läsningen framåt. Även om en del av karaktärerna är lite stereotypa blir jag ändå förtjust i dem, allra främst huvudpersonen Gloria och den dryga mamman i familjen på Ekudden, Gerd. Just att här inte finns några ”perfekta” människor eller hjältar känns befriande. De har alla fel och hemligheter.

Att säga att någon som har skrivit två thrillers har blivit riktigt etablerad kanske är att ta i, men det är så det känns med Rebecka Edgren Aldén.

NISSE SCHERMAN

Rebecka Edgren Aldén

Rebecka Edgren Aldén. Foto Caroline Tibell

 

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22