OBSESIÓN

Sep 2nd, 2014 | By | Category: 2014-09 sept, Recension

Omslag till ObsesiónAv Nils Mohlin
Recito, 2014
ISBN 9789175175638, danskt band, 319 sidor

Att skriva om hedersmord är angeläget. Boken om Fadime av Ulf Broberg och Leif Ericksson t ex är mycket engagerande, informativ, lärorik och tankeväckande. Nils Mohlin ger sig på samma ämne i sin Obsesión. Det är bra och han har många intressanta vinklar som belyser ämnet.

Men boken som helhet ger tyvärr en effekt som kanske inte var tanken. När man skriver om just hedersmord har i alla fall jag känslan av att författaren borde ha en ganska fördomsfri inställning till kvinnor. Men så är det inte i denna bok. Som exempel kan nämnas att när några söker efter ett antal kvinnor som gömt sig är lösningen att patrullera en strand i Spanien. De små liven kan ju naturligtvis inte undvika att gå dit för att sola, hur hotade och jagade de än är.

Nils MohlinNils Mohlin må ha ett hedervärt syfte, men det fungerar inte heller att låtas den jagade muslimska kvinnan begå några mord, bl a på en helt oskyldig polis. När även det mordet rättfärdigas av målet att upplysa världen om hedersbegreppets problem missas hela anledningen till att skriva denna bok.

Evin Latifi ska hedersmördas. Hon har begått brottet att ha en svensk pojkvän och hon har struntat i den av släkten utvalde gemålen. Hon tvingas att fly till Spanien där hon lierar sig med ett par extremt brottsbelastade kvinnor. Det är oklart vad dessa kvinnor egentligen vill uppnå. Följden blir i alla fall en hiskelig historia där ett flertal mord begås med hjälp av extremt giftiga ormar. En bestialisk mordmetod som författaren lyckas att beskriva på ett spännande och nervkittlande vis. Det går att känna desperationen och vidrigheten av att möta ett sådant kräldjur.

Tyvärr innehåller boken många språkfel som skulle behöva redigeras. Det är en del stavfel, men värre är ändå det stora antalet ordföljder och liknande som har blivit omkastade. Jag hoppas att ingen redaktör har läst igenom och godkänt, för om det är så är det ett illa utfört arbete.

 NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22