NYHETSJÄGARNA

Nov 23rd, 2019 | By | Category: 2019-11 nov, Recension

Omslag till NyhetsjägarnaAv Mats Lundman
Ultima Esperanza books, 2019
ISBN 978-91-88263-68-1, storpocket, 268 sidor

När Mats Lundman 2014 kom med den första boken med Moa Lönn som huvudperson hade han tänkt sig en trilogi. Nu är detta den sjätte, och i ett efterord skriver han att om det finns fler tidningsmiljöer för Moa så kanske det blir en bok till. Och eftersom hon på slutet i denna bok är på väg till en landsortstidning borde vi kunna räkna med det.

Mats LundmanUndertiteln är ”En roman om brott”, och en hel del brottslighet av olika slag har det varit i alla de sex böckerna, men allra mest har det handlat dels om huvudpersonen Moas liv inom journalistiken och på privatplanet, dels om hur det står till med tidnings- och tidskriftsvärlden i Sverige i dag.

I den här boken har Moa klivit uppåt i karriären och blivit en slags vice vd med ansvar för den stora mediekoncernens små landsortstidningar, prenumererade och annonsfinansierad. Hon trivs inte riktigt för det är för lite riktigt journalistjobb. Och hon påminns om en händelse i början av arbetslivet, då hon avslöjade en stor finansskandal men där allt dementerades och hon fick lämna ekonomiredaktionen. Naturligtvis dyker det som hände då upp igen.

Parallellt följer vi två av lokaltidningarna i Stockholms söderort där deras respektive kriminalreportrar slåss om att komma först med nyheter, där östeuropeiska gangstrar härjar i Stockholm.

Roman om brott: ja, utredandet sker mest av polisen och läsaren får följa journalisternas bevakning av händelseförloppen.

Jag har skrivit det tidigare, att de här berättelserna är roligast att läsa för oss som varit med om tidningsvärldens utveckling de senaste decennierna, och författaren har en hel del synpunkter på hur framtiden ska tacklas. Dessutom roligt för mig som Södermalmsbo att läsa miljöbeskrivningarna, och som född i Göteborg (och med nära kontakter där) konstatera att författaren gått på det där med den gula spårvagnen. Ett skämt som är ca hundra år gammalt…

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22