NUMMER FEM FRÅN VÄNSTER

Apr 16th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omslag till Nummer fem till vänsterAv Jennifer Thompson-Cannino, Ronald Cotton, Erin Torneo
Picking Cotton 2009
Översättning Maria Store
Libris 2012
ISBN 978-91-7387-198-3, inb, 287 s.

Annika Östberg har beskrivit Nummer fem från vänster som ”en skrämmande och verklighetstrogen beskrivning av USA:s rätts- och bestraffningssystem” och hon bör ju veta eftersom hon själv satt 28 år för mord i ett fängelse i Kalifornien. Men beskrivningar av detta system är egentligen ingen nyhet. Det har gjorts förr och avsikten med Nummer fem från vänster är också en helt annan. Den varnar för faran att oskyldiga människor döms till fängelse eller avrättning.

Till saken: Jennifer Thompson blir våldtagen i sitt hem. Hon är vit, förövaren svart. Vid en konfrontation pekar hon ut nummer fem från vänster, Ronald Cotton. Han döms mot sitt nekande till fängelse. I fängelset skryter en annan fånge, Bobby Poole, med att Ronald Cotton avtjänar straff för ett brott som han har begått. Det blir ny rättegång men Jennifer säger att hon aldrig sett Bobby Poole. Ronald fortsätter att avtjäna sitt straff.

Efter elva år börjar saker och ting att hända. Man har börjat använda DNA. Jennifers så kallade ”rape-kit” tas fram. Den innehåller bevis hopsamlade av utredarna i hennes lägenhet efter våldtäkten. Det visar sig att förövarens DNA inte stämmer överens med Ronald Cottons DNA. Han släpps fri med omedelbar verkan. Däremot matchar DNA från våldtäkten Bobby Pooles DNA. Han kallas till förhör, nekar i fem timmar, men erkänner när han får veta att han bundits till brottet via DNA.

Ronald Cotton kände under en period ett så starkt hat mot Bobby Poole att han funderade på att mörda honom. Denna i sammanhanget inte helt obegripliga tanke är inte det mest intressanta i boken. Det intressanta är Jennifers reaktioner och det dubbla trauma hon genomgår samt den fortsatta utvecklingen av historien.

Hon känner ett intensivt hat mot våldtäktsmannen. Efter att ha pekat ut Ronald Cotton som förövaren ser hon hans ansikte framför sig och önskar att han ska gå en våldsam död till mötes. Hon är livrädd att han ska släppas fri eller rymma och komma tillbaka för att göra henne illa.

När hon får veta att Bobby Poole, som hon inte ens kände igen, var den verklige våldtäktsmannen, drabbas hon av ett nytt trauma. Hon har med sitt utpekande placerat en oskyldig man elva år bakom lås och bom. Efter två år framträder Ronald Cotton i TV och undrar avslutningvis varför Jennifer inte hört av sig till honom efter det som skett.

Ronald Cotton och Jennifer ThompsonJennifer med sina samvetskval beslutar sig då för att söka upp honom och det ordnas ett sammanträffande, där Ronald säger att han inte är arg och förlåter henne. De börjar att framträda tillsammans i olika sammanhang och blir goda vänner (bilden till vänster). De har bland annat försökt att förhindra avrättningen av Troy Anthony Davis, vilket misslyckades. Han avrättades mot sitt nekande 2011.

Nummer fem från vänster är berättad med professionell Erin Torneodramaturgi, för vilket naturligtvis Erin Torneo (bilden nedan) svarat, då hon växelvis knutit ihop de bådas öden.

BERTIL FALK

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22