NORRSKENSNATTEN

May 2nd, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till NorrskensnattenAv Anna Kuru
Modernista, 2021
ISBN 9789178935215, inbunden, 221 sidor

Den första frosten hette första delen i författarens Kiruna-trilogi. Jag var mycket förtjust i den. Det var en debut som lovade mer. Anna Kuru fortsätter nu med den andra delen och hon gör inte läsarna besvikna.

Fortfarande befolkas boken av få men väl gestaltade karaktärer. Personerna är alla helt olika, men var och en känns de som riktiga människor. Sådana man möter på gatan. Miljöerna är så fint beskrivna att man kan känna en längtan efter den kyla som finns där. Kölden blir vacker. Fortsatt är det också ett sidantal som välkomnas, mellan de alltför många tegelstenar som florerar i branschen.

Vi återser Allis igen. Hon har hämtat sig från de tidigare strapatserna och börjar arbeta på Bilprovningen. Jonas är också tillbaka. Han och Allis har ett konstigt särboförhållande, där han vill flytta ihop, men hon är tveksam. Mardrömmarna från förr rider henne fortfarande, och hon söker sin egen identitet.

Allis ger sig ensam ut i vildmarken för att fiska med sin farfars gamla pimpelark. Stormen närmar sig och kanske även något annat farligt där ute under norrskenet.

Ska man vara kritisk mot något är det att intrigen är förhållandevis förutsägbar. Den förmår inte överraska mig.

Det är inte utan att jag ser fram emot den avslutande delen. Hur ska det gå för den otursförföljda Allis? Kommer lyckan äntligen till henne? Den enda som vet är Anna Kuru. Än så länge.

NISSE SCHERMAN

Förra året debuterade Anna Kuru som deckarförfattare med Den första frosten, en lovordad del ett i en aviserad Kirunatrilogi. En stark berättare på ett ganska fåordigt sätt att skriva konstaterar jag efter att ha läst andra delen av trilogin.

Andra akten som utkom nu i april, Norrskensnatten, kan liknas vid ett kammarspel även om det utspelar sig utomhus, mellan en liten krets människor, i ännu vintriga marker runt Kiruna inför en påskhelg.

Här lever Allis, bilmekanikern som nu jobbar på Bilprovningen och Jonas som jobbar i gruvan och Malin som precis träffat en ny man på nätet för att nämna några centrala gestalter. Kvar sedan första akten finns minnet av en man som dog och ett hus som brunnit. Och här under norrskensnatten samlar sig gestalter ur Allis mardrömmar om det förflutna till en uppgörelse som blir särskilt vådlig av snöstormen.

I epilogen tänker Allis på att fjällen inte är att leka med: ”Om du inte kan tyda tecknen. Jonas tror han vet men vet ingenting”. Det kammarspel jag ser utspelas mellan några få personer här är ett ovanligt tyst kammarspel, inga stora uppgörelser i ord. ”Jag har inte sagt till Jonas att jag inte tänker flytta in tillsammans med honom. Tids nog får han veta” konstaterar Allis tyst för sig själv och tänker att det är dags för henne att ge sig av.

Undrar var tredje delen i Kirunatrilogin kommer att utspela sig.

BIRGITTA NEY

Anna Kuru

Anna Kuru. Foto Sanna Lidström

 

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22