NORDISK MYTOLOGI Från A till Ö

Apr 13th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till Nordisk mytologiAv Katarina Harrison Lindbergh
Historiska Media, 2017
ISBN 978-91-7545-369-9, 379 sidor

Detta är ingen skönlitterär bok om man undantar det lärorika och detaljerade förordet där författaren förklarar den nordiska asatron, sätter den i sitt historiska sammanhang och dess senare hopkoppling med kristna begrepp. Större delen av verket är en encyklopedi för alla som intresserar sig det minsta lilla för nordisk historia och forn religion.

Under den gamla tiden var gudarna och naturens väsen många och de flesta, med Oden, Tor, Frej och Loke styrde de jordbundna människornas öden från Valhall. Harrison Lindberghs bok ger förklaringar till tron men ger samtidigt brasklappen ett de flesta berättelser som ryms inom begreppet nordisk mytologi inte skrevs ner under den egentliga vikingatiden utan långt senare av författare som Adam av Bremen och Snorre Sturlasson. Dessa sagor – för det är väl så de kan kategoriseras – ger trots det en relativt rättvisande bild av hur människorna i det dåtida Norden uppfattade sin verklighet och hur de levde.

Det är rolig och informativ läsning om hur kristendomen invaderade länderna i norr för lite mer än tusen år sedan och i sitt nit förändrade samhället genom att anamma och döpa om gamla traditioner. Uppslagsdelen där begreppen förklaras i bokstavsordning är vid sidan av det pedagogiska en inspiration till vidare läsning av de urspungliga sagorna där dramatik, kärlek och oväntade vändningar sannerligen sitter i högsätet. På det sättet är Katrina Harrison Lindbergh en utmärkt lärare. Som författare är hon stram, koncis och framför allt lättläst och lättförståelig.

Författaren och föreläsaren Katarina Harrison har tidigare arbetat som gymnasielärare i historia och svenska samt har skrivit flera populärvetenskapliga böcker (Vampyrernas historia och 101 föremål ur Sveriges historia) samt artiklar i tidskrifterna Allt om historia, Militär historia, Populär historia och Språktidningen.

PER MAGNUSSON

Katarina Harrison Lindbergh.

Katarina Harrison Lindbergh. Foto Karolina Rosenqvist

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22