NOMEN NESCIO

Mar 1st, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Recension

Omslag till Nomen nescioAv  Nils Fredrik Kullenberg
Doppelgänger förlag, 2016
ISBN 9789188391001, 175 sidor

DN hade nyligen en artikel med tips om hur man skriver en bästsäljare. Några av tipsen, som gavs med glimten i ögat,  var ”en kvinnlig huvudperson, få adjektiv, mänskliga relationer”. Nils Fredrik Kullenberg har inte använt sig av något av detta.  Att umgås med hans huvudperson är att gå in i en bubbla fylld av självömkan, hat och sexuella dagdrömmar. Det är grabbigt, stundtals äckligt och hela tiden osammanhängande. Att Kullenberg har ett rikt och varierat språk räcker inte till eftersom den röda tråden som ska hålla ihop berättelsen är för tunn och håller inte genom boken.

I berättelsens centrum har vi brevbäraren ”en osäker man med låg självkänsla” och hans tuffa alter ego Mick Belker. Romanen utspelar sig i Stockholm i brevbärarens lägenhet och dess omgivningar under en varm sommarvecka. Brevbäraren har helt enkelt låtit bli att gå till jobbet och dagarna kantas av folkölsdrickande och fantasier. Kullenberg visar prov på självdistans och humor – särskilt gillade jag attacken på självhjälpsboken   – men det räcker inte för att jag ska tycka om Nomen Nescio.

Nomen Nescio är Kullenbergs romandebut. Jag skulle vilja att han utvecklas som författare och hittar en intressant berättelse att förmedla. Tyvärr var denna berättelsen varken engagerande eller underhållande.

LOTTA MAGNUSSON

Nils Fredrik Kullenberg

Nils Fredrik Kullenberg. Foto Peter Lindskog Svensson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22