NO COUNTRY FOR OLD MEN

Apr 27th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till No country for old men

Av Cormac McCarthy
No country for old men 2005
Översatt av Ulf Gyllenhak
Albert Bonniers 2009

Året är 1980 och i sydvästra Texas jagar Llewelyn Moss antiloper nära Rio Grande. Han kliver in på en plats där det ligger flera döda män tillsammans en stor mängd heroin. I en väska finner nästan två och en halv miljon dollar i kontanter. Det blir en alltför stor frestelse för Moss som inte anar att väskan är försedd med en sändare. Men han fattar att den som ställt till allt detta bara är temporärt försvunnen och snart kan vara tillbaka.

Inom kort är han jagad av penningsugna män och av dessa är den sällsynt hänsynslöse och psykopatiske mördaren Anton Chigurh (kan kanske läsas som kirurg) den värste. Han vill åt pengarna och vill inte ha några levande vittnen.

Cormac McCarthy

McCarthy använder sig gärna av gränstrakterna mellan USA och Mexico när han skriver. Ytligt sett har flera av hans romaner likheter med de något brutala kioskwesterns som var frekventa i Sverige från 50-talet fram till mitten av 70-talet. De är episka och tydligt riktade till vuxna människor. No Country for Old Men är en actionthriller i modern västernmiljö.

Till den jakt på pengarna och Moss som beskrivs ansluter sig också den människokännande sheriffen Bell som anar att inte bara Moss är i livsfara utan också hans unga hustru. Därför måste mördaren hittas innan han påträffat Moss.

Men det går givetvis inte. Anton Chigurh hinner före och den hårt stiliserade romanen börjar alltmer likna ett antikt drama, en vision av helvetet på jorden. Lite av thrillermästaren Hitchcocks teknik finns med – det mest skrämmande är väntan på konfrontationen, inte konfrontationen i sig.

Cormac McCarthy föddes som Charles McCarthy i Providence, Rhode Island år 1933. Han har skrivit böcker, pjäser och filmmanus och belönats med Pulitzerpriset. Vill man läsa mer om hans lite udda syn på vilda västerngenren kan jag rekommendera Gränstrilogi som finns på svenska.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22