NIO LIV

Nov 9th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till Nio livAv Emelie Schepp
HarperCollins Nordic, 2020
ISBN 9789150961669, inbunden, 364 sidor

Författaren är inte ensam om bland svenska deckarförfattare att skriva om oärliga huvudpersoner inom rättsväsendet. Även Jenny Rogneby och Dag Öhrlund gör det till exempel. Jag vill påstå att ingen av dem lyckats speciellt bra med det. När just det brottsliga beteendet hos polisen/åklagaren/domaren blir det huvudsakliga i boken försvinner chansen att fördjupa historien och göra den mer trovärdig och spännande.

Jana Berzelius är åklagare och hon bär på en hemlighet som skulle förgöra henne om den avslöjas. Både privat och i hennes yrkesroll. Därför begår hon brott för att dölja sin bakgrund. Vilka brott som helst. Mord är henne inte främmande.

Även om det finns andra brott som boken behandlar är ändå huvudtemat Janas kamp för ingen ska få veta. I den här boken ges inte heller så många förklaringar till vad som har skett i de tidigare böckerna. Det gör att historien är svår att ta till sig om man inte har läst de tidigare delarna.

Tre unga män från ett kriminellt nätverk knivmördas. En annan från samma gruppering sprängs ihjäl. Är det andra gäng som hämnas? Eller kan Jana ha ett finger med i spelet?

Emelie Schepps första böcker var uppfriskande, annorlunda och spännande. Definitivt välkonstruerade. Men nu känns det som om författarskapet har gått lite i stå. Jag skulle inte misstycka om berättelsen om den hemska åklagaren avslutas och att nya berättelser kan få komma från författarens penna. Där finns ju en känd potential.

NISSE SCHERMAN

Emelie Schepp

Emelie Schepp. Foto Thron Ullberg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22