NIDAMÖRKUR

Oct 27th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till NidamörkurAv Peter Fröberg Idling
Natur & Kultur, 2020
ISBN

Med Nidamörkur debuterar Peter Fröberg Idling i skräckgenren. Han nominerades till Augustpriset för sin roman Sång om den storm som ska komma och är tidningen Vis litteraturredaktör. I intervjuer har han berättat att han var mycket mörkrädd som barn och när han under skrivandet av sin senaste roman körde fast började fantisera om det landskap han hade framför ögonen, Sudret på södra Gotland.

Han har mycket lätt för att göra det vackra Nidamörkur till en hemsökt plats, där bronsåldersgravarna ligger tätt och där avrättningar fordom skedde. Just här köper Simon, en reklamare som fått sparken från jobbet i Stockholm, en tomt. Han tycker han har band till trakten, där han tillbringade sin barndoms somrar på en släktgård som han just förlorat i en arvstvist. Simon har mycket att jobba på för att återfå sin självkänsla och nu ska han bygga sig ett sommarhus. Hans sambo Jenny, en självsäker och realistisk jurist, är kvar i Stockholm.

Undan för undan känner sig Simon alltmer ovälkommen på sin tomt. De väldiga ekkronorna susar hotfullt, det finns ingen täckning när han försöker ringa, det sticker upp skelettbitar ur jorden där lantmäteriet inte utmärkt några gravar,  han får återkommande näsblod och ser dimgestalter. Huset växer liksom hans oro och det gör också Jennys när Simons meddelanden blir allt konstigare.

Praktisk som hon är letar hon i Riksantikvarieämbetets arkiv och den information hon gräver fram om Nidamörkur får henne att ta första färja till Gotland.

Utan spoilers kan man konstatera att skräck och folklivsforskning går bra ihop.

KERSTIN MATZ

Peter Fröberg Idling

Peter Fröberg Idling. Foto Pernilla Ahlsén

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22