NICKELPOJKARNA

Mar 3rd, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till NickelpojkarnaAv Colson Whitehead
The nickel boys, 2019
Översättning Niclas Nilsson
Albert Bonnier Förlag, 2019
ISBN 978-91-0-018034-8, 234 sidor

Kanske är det en ren tillfällighet att rester av ben och skallar kommer i dagen 2014 vid Dozier School for Boys i Marianna, Florida, en uppfostringsanstalt för pojkar som lagts ner 3 år tidigare.

En förfärlig historia uppdagas, där många ansvariga försökt dölja faktiska omständigheter av bestialisk sadism bakom en fasad av utbildning och rehabilitering. För att inte tala om dem som överlevde men som för alltid präglades av fysiska och psykiska minnen.

Författaren Colson Whitehead läser notisen om denna arkeologiska undersökning, vilket inspirerar till boken Nickelpojkarna, en fiktiv berättelse med dokumentär bakgrund och med efterforskning, där verkliga människor fått röst. både de som gick under, där och då, och de som gick under senare av alla sår.

Den skola som nu beskrivs heter Nickel och ligger i Tallahasse, en mindre stad utanför Atlanta, Georgia. Det mörka Södern. En skola för vanartiga, både vita och svarta, med olika uppfostringsmetoder efter hudfärg.

Huvudpersonen Elwood Curtis växer upp med sin mormor i skuggan av rasism, segregation och fattigdom, men med en djup längtan efter bildning och med en genuin känsla för mänsklig värdighet, där Medborgarrättsrörelsen liksom Martin Luther Kings röst på en raspig skiva, verkar som lysande ljus mot horisonten.

När äntligen drömmen ska realiseras, efter hårt och strävsamt arbete ur underläge, ber han om hjälp med transport till sin nya High School i Atlanta, väl förberedd med nya skor och kläder. En vän ställer upp och kör sin fallfärdiga men kördugliga Packard. På vägen får en vit MC polis ett nyck att stoppa ekipaget: ”Niggers måste lära sig vad som gäller”.

I stället för High School i Atlanta kommer Elwood till Nickel, som han i sin naivitet tror är någon form av skola , som en parentes inför högre utbildning , och eftersom han tror på rättvisa och medborgerliga villkor, försöker han upprätthålla sin värdighet. Snart kommer man att förstå att ett misstag begåtts, tänker han.

Så blir det inte. I stället blir det helvetet på jorden Trots fruktansvärda övergrepp i systematisk tortyr av Elwood själv och andra svarta pojkar så bär Elwood sin inre känsla för värdighet och försöker till slut få ut ett meddelande till omvärlden om vad som pågår. Vad som sker är bortom det fattbara. Och mycket svart.

Den här boken är verkligt drabbande. Kanske mycket beroende av det politiska läget just nu. ”Make US big again”, och dess företrädare. Rasismen är institutionaliserad, slaveri är inte något historiskt och något är så djupt integrerat att det osynliggörs.

Varje svart författare försöker desperat och rasande ge röst åt de tysta och tystade, så även Colson Whitehead, som tidigare belönats för sin Den Underjordiska Järnvägen.

Nickelpojkarna är välskriven och rak. Med kirurgisk skärpa synliggörs en böld i hela samhällskroppen, inte bara från Nickel, uppfostrande institution. Man hör röster och språket har den svarta musiken som skär in när man inser vidden, inser verkligheten. Den vite mannens makt. Den svarte mannen som objekt. En historia som bara fortgår.

Det är en läsvärd bok som skakar grunden i att kollektivt vara delaktig av en vit överhet och där rasism sipprar in i många aspekter av – ism

GUNILLA LINDBLAD

Colson Whitehead

Colson Whitehead. Foto Michael Lionstar

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22