“NI HAR KLOCKORNA – VI HAR TIDEN” USA tio år efter 11 september

Sep 21st, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till Ni har klockorna..Av Lennart Pehrson
Albert Bonniers förlag 2011
ISBN 9789100125882, 384 sid, inb

Det är en välbekant historia som DN:s tidigare New York-korrespondent Lennart Pehrson berättar i sin bok om decenniet som gått sedan attacken mot World Trade Center.

Alla känner till krigen i Afghanistan och Irak, den ökade övervakningen och den ökade toleransen för tortyr i terrorbekämpningens spår, de nya terrordåden (framför allt i Afghanistan och Irak) och de militära utgifterna som bidragit till att föra världen till randen av finansiell härdsmälta.

Så, vad finns det att tillägga? Pehrson visar att det välkända tål att berättas på nytt, i ett svep och med sidoblickar på amerikansk 1900-talshistoria och den närmaste framtiden. Efter ett tag framträder mönster och sammanhang som gör berättelsen både begripligare och mer oroväckande. Det handlar både om USA:s vånda inför den centrala statsmakten och landets uppenbara svårigheter att förstå den utpekade fienden i kriget mot terrorismen.

De historiska jämförelserna tydliggör det speciella i George W. Bushs politik, inriktad på en för USA unik kombination av ideologisk renlärighet och ekonomisk frihjulsdrift, fjärran från kraven på materiella uppoffringar under de större krig som landet tidigare deltagit i. Upplysande är också genomgången av de juridiska omtolkningar som Bushadministrationen gjorde av USA:s konstitution för att stärka presidentens möjligheter att agera på egen hand i frågor om nationens säkerhet.

Att skriva om ett så dynamiskt förlopp som USA:s agerande efter den 11 september 2001 är vanskligt. Resultatet kan snabbt bli föråldrat. Men Pehrson berör frågor som knappast förlorar i aktualitet i första taget. Inför nästa års presidentval ger hans översikt bakgrunden till de frågor som valet handlar om, oavsett vad kandidaterna säger.

PÄR ALEXANDERSSON

Lennart Pehrson

Lennart Pehrson. Foto Kalle Assbring

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22