NER I MÖRKRET

Apr 2nd, 2022 | By | Category: 2022-04 apr, Recension

Omslag till Ner i mörkretAv G.R. Halliday
Dark waters, 2020
Översättning Gabriel Setterborg
Modernista, 2021
ISBN 978-91-8023-033-9, inbunden, 400 sidor.

G. R. Halliday föddes i Edinburgh och bor i dag på det skotska höglandet nära Inverness. Han debuterade med Ut ur skuggorna (2020) och Ner i mörkret är hans andra deckare i serien om Monica Kennedy.

En skotsk företagsledare hittas mördad och stympad i en flod på det skotska höglandet. Kort därefter hittar man en smågangster som stympats på samma sätt. Kriminalkommissarie Monica Kennedy får ansvaret för utredningen av de två morden och börja söka efter en koppling mellan dem. Utredningen leder bakåt till en svår olyckshändelse på 1950-talet, i tunnlarna under ett kraftverksbygge i den avsides belägna dalgången Glen Turrit. Utredningen visar att de två männen inte varit ensamma om att råka illa ut i trakten. En kvinnlig bilförare väljer en privat väg och försvinner. En man försvinner under en campingtur. Monica Kennedys utredning fortsätter att kretsa kring de mörka tunnlarna – och hon börjar ana en oerhörd ondska bakom fallen.

G. R. Halliday har skrivit en gastkramande och otäck historia om galenskap och ondska på det skotska höglandet. Titeln syftar på det som händer djupt nere i tunnlarna. Boken är mer en skräckhistoria än en vanlig deckare. Det finns en hel del syftningar till Ut ur skuggorna, och utan att få del av detaljer förstår man ändå att Monica Kennedy och hennes kollegor for mycket illa av det som skedde då. Halliday låter läsaren följa polisutredningen och Monicas privata liv i vartannat kapitel, varvat med den kidnappade kvinnliga bilförarens upplevelser. Ofta är sådana växlingar i handlingen tröttsam men här fungerar det utmärkt och förhöjer skräckstämningen. Han får också den karga skotska naturen att bidra till den obehagliga stämningen. Ondskan tilltar ju längre man läser och därmed också skräckskildringarna. Halliday låter läsaren mer ana hemskheterna än ger detaljerade skildringar – och det räcker mer än väl. Det var länge sedan jag läste en sådan ruggig skräckberättelse och den var omöjlig att lägga ifrån sig. Halliday är en ny skräckmästare!

LARS-ERIK HOLM

GR Halliday

GR Halliday. Foto Chris Stuart

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22