NEMESIS Kampen om Japan 1944–45

Aug 28th, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till Nemesis

Av Max Hastings
Nemesis: The Battle for Japan 1944–45 2007
Översatt av Joachim Retzlaff
Albert Bonniers Förlag 2008

I USA kan man fortfarande träffa på människor som är övertygade om att det var deras land – och deras land allena – som besegrade alla fiender under andra världskriget. Det är en åsikt som underblåstes av 40-talets propagandafilmer senare (Rädda menige Ryan och liknande) och som fortfarande mer eller mindre påstår att andra världskrigets hjältar var amerikaner.

Möjligen kan man hålla med om att det var USA:s styrkor som själva avgjorde slutstriden mot det japanska kejsardömet i augusti 1946, när Tyskland redan var besegrat av de allierade med Sovjetunionen i spetsen. Då blev Roosevelts Amerika herrar på täppan och intog under blodiga slag ö efter ö, atoll efter atoll i Stilla havet i enveten jakt att komma nära Japans hemöar.

De hade viss – men knappast avgörande – hjälp av brittiska, australiensiska, indiska och afrikanska trupper ibland annat Burma. Kinesiska styrkor fanns också tillgängliga, men knappast mer än på papperet.

Max Hastings

Om denna förfärliga tid har Max Hastings skrivit en mycket tjock och mycket utförlig redogörelse. Den påminner i gedigenhet om Stalingrad och andra succéböcker om detta stora krig och är en utmärkt påminnelse för oss européer om att striderna fortsatte rätt länge efter Hitlers död, något vi gärna glömmer.

En definition av ordet Nemesis är ”rättvis vedergällning” och det är vad som drabbade det kejserliga, krigiska Japan som sedan 1931 förödde stora delar av Asien, dödade och härjade och betedde sig som de övermänniskor de inbillade sig att de var.

Medan kriget i Europa till stor del avgjordes på marken var det flyget som till sist krossade Japan. Visserligen slogs marinsoldater och infanterister på marken när japanskockuperade öar skulle befrias men det var flyget som till sist fällde avgörandet. General Curtis LeMay bombade stad efter stad i Japan med brandbomber som förödde bostäder och liv eftersom japanska hus var lättantända. Hans bombningar tog livet av många fler än de två atombomber som i slutskedet raderade ut städerna Hiroshima och Nagasaki.

Militärregimen ville ändå inte ge upp. Det blev kejsaren som långt om länge fattade att kriget måste ta slut. Den militära eliten som högaktade tanken på bushido – krigarens väg – ville fortsätta striderna eftersom äran krävde det. Efter misslyckade försök att hindra kejsar Hirohitos radiotal om nödvändigheten att kapitulera och ”uthärda det outhärdliga” var det många höga officerare som begick självmord.

Hastings bygger sin bok på gediget arkivmaterial men avstår ändå inte från anekdoter från båda sidor av fronten, något som ger extra liv åt texten och en större förståelse för de lidanden som både japaner och deras motståndare fick utstå. Det har förekommit åsikter om att USA:s ledare gjorde ”misstag” och dessa redovisas också, fast Hastings vidhåller att dessa var av mindre betydelse och egentligen inte borde klandras.

Nemesis är en intressant och lärorik bok, troligen i första hand avsedd för amerikanskt bruk, men till nytta också för historiskt intresserade människor i andra världsdelar. Särskilt diskussionen om nödvändigheten av att fälla de två domedagsbomberna Little Boy och Fat Man ger något nya perspektiv och ärerättningen av  Douglas McArthur efter hans vanvettiga egocentrerade kampanj att återta Filippinerna låter oss något förstå hur en sådan människa fungerar.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22