NEMESIS

Jul 7th, 2015 | By | Category: 2015-07 juli, Recension

Omslag till NemesisAv Martin Elman
Mörkersdottir Förlag, 2015
ISBN 9789175990552, häftad, 337 sidor

Martin Ekman har varit polis och bär med sig sina erfarenheter in i denna bok. Han är född i Örebro där också det mesta utspelar sig i den här debutromanen.

Håkan Steen är polis och får ett fall med en mördad man som hittas i drivande i en båt på Svartån. Den som hittar liket är Håkans son Mårten och kamraten Rikard. Trots stora insatser lyckas inte polisen lösa brottet.

Mårten, Håkans son, blir själv polis. Det har skurit sig med föräldrarna efter att han avslöjat att han är homosexuell. Därför arbetar han i Stockholm. När hans pappa får en stroke åker han genast till Örebro.

Han försonas med sin far, börjar jobba som faderns efterträdare och inleder ett förhållande med den gamla barndomskamraten Rikard. Då inträffar ett nytt mord, nästan identiskt likt det som pappan misslyckats med att lösa 25 år tidigare.

Det blir naturligtvis återigen en hård nöt att knäcka. Spåren leder så småningom långt tillbaks i historien, ända till Engelbrekt.

Det historiska perspektivet är intressant, till och med Olof Palme blir inblandad. Mårtens samspel med sin inspektör Anna-Lena Hallberg genom boken är ganska underhållande. Intrigupplägget är fyndigt och lite originellt. Men att låta mördaren komma till tals i egna kapitel då och då är jag lite allergisk mot. (s k skurkpresens) Dessutom fallerar dialogen här och var, den gör att poliserna låter lite korkade och får läsaren att undra varför de inte löser brotten på ett enklare sätt.

Men som sagt, det är en bra intention med en annorlunda historia som Martin Ekman presenterar. Vi får se vad som kommer härnäst. Boken slutar med en rejäl cliffhanger!

NISSE SCHERMAN

Martin Ekman

Martin Ekman. Foto Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22