NATTVANDRAREN

Sep 9th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till NattvandrarenAv Andrew Taylor
The Anatomy of Ghosts 2010
Översatt av Jan Malmsjö
Forum 2010

Britten Taylor fick i fjol Svenska Deckarakademins pris för bästa till svenska översatta roman. Den hette Det blödande hjärtat som utspelade sig i 1930-talets London. I år är han kvar i den engelska huvudstaden – och i Cambridge – men har flyttat sig bakåt i tiden ända till 1786. Cambridge är en lärdomsstad och Andrew Taylor berättar en intrikat och spännande historia om misshandel, förmåner och spöken vid Jerusalem College.

På sätt och vis är detta en deckare av gammalt snitt där underintriger snurrar runt den huvudsakliga intrigen och bygger upp historien mot ett slutligt crescendo. Jan Malmsjö har gjort ett storslaget arbete med att försvenska den gammalengelska som Taylor använder sig av för att förstärka sina miljöer och sammanhang.

Allt kretsar kring John Holdsworth som förlorat det som betyder något i hans liv. Hustrun Maria och sonen Geordie har drunknat i Themsen och hans bohandelsverksamhet har gått i putten efter en eldsvåda. Han står på ruinens brant, men den rika änkan lady Anne Oldershaw erbjuder honom ett väl tilltaget arvode om han åker till Cambridge för att försöka bota hennes mentalstörde son Frank.

Där ställs han inför svåra val. Han måste försöka ta reda på vad de syner som Frank ser emanerar ifrån, men det är inte så lätt när så mycket annat händer – här finns också en kvinna som drunknat under mystiska omständigheter, ett hemligt sällskap som doftar da Vinci-koden, lika svårt att ta sig in i för en främling som studenternas middagsklubb.

Här kan man påstå att Taylor skapat en miljö där atmosfären går att skära med kniv. Det är lärt, det är spännande och riktigt oförutsägbart.

PER MAGNUSSON

Andrew Taylor. Foto Caroline Silverwood-Taylor

Andrew Taylor. Foto Caroline Silverwood-Taylor

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22