NATTVANDRAREN

May 13th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Nattvandraren

Av Björn Hellberg
Inläst av Torsten Wahlund (6 cd [1 MP3] 7,5 timmar)
Earbooks 2008

När romanen inom pärmar, också den utkommen i fjol höst, utkom var Karl Hjelm relativt förtjust i vad han såg som en relationsroman som sakta förvandlades till kriminaldito.

Hellberg brukar behandlas med respekt i recensionerna, där det ofta står att hansBjörn Hellberg

språkbehandling är ypperlig. Det är den på sitt lite sirliga, smått byråkratiska vis. Det fåniga är att när den makalöst skicklige uppläsaren Torsten Wahlund tar sig an texten så hör man plötsligt det som tydligen inte syns så väl när man läser boken – replikföringen är kantig, de flesta tycks prata som gamla poliser skriver när de förfärdigar sina protokoll.

Bokens titelgestalt, Nattvandraren, är en gammal tidningsutbärare som av gammal vana och ett ingrott inre behov inte kan sluta gå sina rundor trots att arbetslivet är slut. Han får se både det ena och det andra. En tonårsflicka antastas av en lite äldre kamrat och när fadern dyker upp – han är också nattvandrare i stil med Farsor på stan – efter att han hört henne ropa skyddar hon den unge pojken och påstår att ”en gubbe” antastat henne. Fadern misshandlar den gamle nattvandraren, får därefter veta vad som egentligen hänt, ber gubben om ursäkt för sitt misstag – och får nästa dag av polisen veta att den gamle är död, troligen genom annans handaverkan.

Fler otäckheter inträffar och när upplösningen kommer är den väl inte den mest psykologiska man kan tänka sig. Personer som man tror sig lärt känna visar sig vara ganska annorlunda. För att få ner den medicinen behövs nog lite mer socker i botten än vad Björn Hellberg bjuder på.

PER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22