NATTMANNEN

Apr 24th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till NattmannenAv Jørn Lier Horst
Nattmannen, 2009
Översättning Cajsa Mitchell
Lind & Co, 2017
ISBN 978-91-7461-712-2, inbunden, 357 sidor

Den här, liksom författarens tidigare böcker, utspelar sig i Vestfold i Norge med staden Larvik. Men det är inte så långt till Oslo. Jag (och många mig mig, han har fått ett flertal priser för sina böcker) gillar hans berättande, och den intressanta kopplingen mellan polis och massmedier.

Huvudpersonen är nämligen kriminalkommissarie, och hans dotter journalist, vilket förstås bäddar för moraliska dilemman. Men pappa polisen och författaren löser detta utmärkt.

Polisarbetet känns nästan dokumentärt, vilket förstås beror på att författaren har arbetat som utredare i Vestfold.

Denna bok börjar med ett flickhuvud som satts upp på en påle centralt i staden. Eftersom hon tycks ha asiatiska rötter kanske det handlar om hedersbrott? Ett lik till hittas, också det med asiatiska drag. Men det offret har skjutits, och när man hittar vapnet kommer det från en stor vapenstöld som traktens rasistiska grupp verkar ha utfört. Dock tycks det som om den som hållit i vapnet också är invandrare eller flykting, vilket förstås inte stämmer med gruppens idéer som snarare skulle luta åt att skjuta invandrare än att sälja vapen till dem.

Kommissarie Wisting får hjälp av en kvinna som arbetar på ett hem för ensamkommande flyktingungdomar, och hon följer med ända till Afghanistan där det mest actionspäckade avsnittet finns med.

Och nattmannen i titeln får en tydlig förklaring. Ursprungligen var det bödels hantlangare som kallades så. Han skulle också tömma dass, kastrera hästar, avlägsna döda djur och självmördare.

Hemskheterna till trots är det inte så mycket action, men sakta men gediget polisarbete. Språket är lugnt, drar berättelsen framåt men berättar mer sakligt än dramatiskt.

En väldigt sympatisk bok, med sympatiska huvudpersoner, med en bra intrig som tyvärr har stora likheter med verkligheten. Jag tar mig läsande gärna åter till Larvik och far och dotter Wisting.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst. Foto Christian-Elgvin

Taggar: , , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22