NATTFÅK

Dec 2nd, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Nattfåk

Av Johan Theorin
Wahlström & Widstrand 2008

Johan Theorin fick mycket uppmärksamhet för sin debut förra året, Skumtimmen, och följer upp den framgången med nu Deckarakademiprisade Nattfåk. Miljön är fortfarande Öland, och den gamle Gerlof är också med.

På baksidan sägs att detta är en blandning av kriminalroman, spökhistoria och släktdrama. Visst är det så, även om det spökanknutna inte har samma centrala position som hos John Ajvide Lindqvists roslagshistoria Människohamn som kom tidigare i år.
johan-theorin

Vid sådana här blandningar kan deckarinslaget komma bort, men här finns en genuin mordgåta (och faktiskt ett par) som får sin klassiska lösning i slutet.

Det är i en del stycken en mycket obehaglig berättelse. Man får redan från början klart för sig att det kommer att hända hemska saker. Berättelsen varvar korta fakta från platsens tidigare historia plus en berättande text som får sin förklaring och upplösning efter hand. Det är mycket suggestivt, mycket skickligt och välspunnet.

Ett par olika handlingar, med olika huvudpersoner, flätas samman och möts i en dramatisk final, där fåken spelar en huvudroll. Fåk är öländska för en väldig snöstorm (och i efterord tackas för fakta om fåk i en öländsk ovädersbok).

Här finns det unga paret som flyttar från Stockholm till en ödslig fyrplats på norra Öland, en ung kvinnlig polis på sitt första jobb, tre inbrottstjuvar och Gerlof som kan sitt Öland och dess historia och historier.

Berättelsen griper. Här finns mycket mer än spänning. Deckarakademins pris är välförtjänt.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22