NATTENS JÄGARE Ett tyskt nattjaktess under andra världskriget

Nov 27th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till Nattens jägareAv Max Thimmig
Vaktel Förlag, 2015
ISBN 978-91-982180-1-5, 164 sidor

Författaren Max Thimmigs farfar Wolfgang Thimmig var stridspilot under andra världskriget. För fem år sedan bestämde sig Max för att ta reda på vad som under dessa turbulenta år hände den äldre släkting han själv aldrig fick träffa. Det visade sig att Wolfgang Thimmig oavbrutet tjänstgjorde vid de olika fronterna från krigets första till sista dag – och överlevde. Inte enbart alla luftstrider utan också den nazistiska ”rättvisan” eftersom han 1944 anklagades för bristande nazistisk övertygelse och blev avskedad som chef för en nattjakteskader. Orsaken var att under den hösten var nattjägarnas förluster väldigt stora eftersom de fick order om att göra mörkeranfall mot markmål. Många av besättningarna var unga och oerfarna vilket ledde till många nerskjutningar. Efter ett tag fick han återgå i tjänst eftersom hans kunskaper var ovärderliga.

Max ThimmigMax Thimmig har haft tillgång till mängder av efterlämnat skriftligt material efter flygaresset, bland annat loggböcker, stridsrapporter och privata foton, både i svartvitt och färg, som han använt sig av när han bestämt sig för att skriva farfaderns historia. Den svenska kopplingen är intressant. Wolfgang Thimmig förälskade sig i svenska Ulla från Göteborg och gifte sig med henne. Under kriget bodde de i Tyskland men efter freden hamnade de i storstaden på västkusten. Sonsonen Max Thimmig är jurist och född 1986 på Orust.

Wolfgang, som föddes 1912 i Dresden, var mycket nyttig för den tyska krigsinsatsen med 24 nattliga luftsegrar och författaren har lyckats identifiera samtliga flygplan som farfadern sköt ner och publicerar bilder på en del av dessa. Han har också besökt krigskyrkogårdarna där farfaderns offer ligger begravda och även träffat släktingar till dessa.

Det jag finner nästan mer intressant än krigsskildringarna är den biografiska berättelsen om Wolfgang Thimmig fram till krigsutbrottet. Han föddes som trilling i en välbärgad familj i det som då var kejsardöme och levde ett liv som på den tiden var vanligt för hans klass men som för oss i senare generationer har svårt att ta till oss, vilket gör det smått fascinerande. Max Thimmig berör också de politiska förhållanden som formade tiden.

Wolfgang flög och stred på många fronter och egentligen är det ett under att han klarade av så många nattliga uppdrag utan att skadas mer än han gjorde. Eter kriget hamnade han som så många i fångläger på västsidan, lyckades bli fri och hamnade efter en del svårigheter hos sin käresta i Göteborg. Helt lätt var det inte för en tysk att få arbete men sådant fanns tydligen i överflöd i Sydamerika så den äventyrlige tysken och en kamrat reste och upplevde ganska häpnadsväckande äventyr på den kontinenten innan han efter ett år återkom till Sverige där han så småningom kom att bli militärattaché för västtyska förbundsrepubliken. Efter en sejour tillsammans med sin Ulla i Nigeria återkom de till Sverige där han dock drabbades av cancer och avled 1971.

Max Thimmigs biografiska redogörelse över farfaderns liv och gärning är gediget spännande och det stora formatet på boken gör att de många bilderna kommer till sin rätt.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22