NATTAVAARA

Nov 19th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till NattavaaraAv Engström & Richert
Bokfabriken, 2020
ISBN 9789178354245, inbunden, 342 sidor

De här två författarna är ett par och har tidigare gjort sig kända som skribenter av olika slag. Båda två skriver för närvarande på Aftonbladets kultursidor. Margit Richter har tidigare gjort sig känd som matjournalist och krönikör i Svenska Dagbladet. Thomas Engström skrev fyra mycket lovordade spionromaner om Ludwig Licht . De har gjorts TV-serie av och den första delen Väster om friheten fick Svenska Deckarakademins debutpris 2013.

De båda är dessutom gifta och har de senaste åren flyttat runt i världen. Nu har de bosatt sig i Jokkmokk och det är också i det området av Sverige som denna bok tilldrar sig.

Det är en framtidsvision, oklart exakt när det är tänkt. Gissningsvis runt 2050. Det finns karaktärer i boken som minns den gamla tiden, vår nutid.
Mycket har gått rejält illa. Pandemier har avlöst varandra, radioaktivitet är ett problem och miljön är helt förstörd. Det är gott om vapen och våldet är en del av vardagen. En ny nation har fötts, Nordmark, som i princip motsvarar Region Norrbotten. Huvudstad är Kiruna, Luleå och Piteå finns inte längre. Nordmark styrs av en jarl och en vicejarl. Flyktingar från söder, från Sverige, blir slavar.

Läsaren får följa maktens män i Kiruna, men också några mer vanliga medborgare. De har gemensamt att de alla på olika sätt tvingas slåss för sin överlevnad. Livsmedel är en bristvara.

Boken går att läsa som ett samhällsinlägg eller bara som en thrillerliknande berättelse. Författarna använder inga pekpinnar, de bara beskriver vad som kanske skulle kunna hända. Eventuellt.

Språkligt är de briljanta och de låter ingen bli superhjälte. Det är inte en sådan bok där någon person räddar världen.

Det är tänkt att detta ska bli en trilogi och varför inte? Det finns mycket att säga om framtiden, som en spegel av nutiden.

NISSE SCHERMAN

Richert och Engström

Richert och Engström. Foto Anthony Tian

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22