NATT I CARACAS

Jun 10th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till Natt i CaracasAv Karina Sainz Borgo
La hija de la española, 2019
Översättning Lina Wolff
Albert Bonniers Förlag, 2020
ISBN 978-91-0-017981-6, inbunden, 256 sidor

Natt i Caracas är en roman som genom fiktionens lins betraktar ett land i fritt fall, Venezuela, där inflation, brist på allt av livets nödtorft, repression och våld skapar ett inferno utan nåd.

Det här är en debutroman av Karina Sainz Borgo, kulturjournalist och författare, född och uppväxt i Venezuela men numera bosatt i Spanien. Sannolikt finns många personliga erfarenheter bakom denna förtätade text, som inte viker för smärtnivåer, och följer i spåren av starka latinamerikanska författarröster, som Borges, Marquez, Vargas Llosa. Ett författarskap som gräver djupt i kulturens mylla. Vad återstår, vad är ett liv, ett jag, hur överlever man när hemland och mänskliga nät brustit och hettan, smärtan , svärtan, övergått i förstelning?

Adelaide Falcon ska begrava sin mor som gått bort i cancer. Det var bara de två. En mor som lämnat byn för storstaden och öppnat en värld av kultur och fritt tänkande för sitt enda barn. Skyddsnätet har nu brustit, ensam i världen, tillgångar som försvunnit i korruptionen runt vården för modern, och medan sorgearbetet egentligen ska pågå slås hela den stora världen i bitar, framför hennes ögon, Caracas blir en våldets skådeplats, inflationen, korruptionen, laglösheten. Så mycket förnedring, barbari, skräck och våld. Hur överleva?

En lägenhet som varit den fasta punkten och nu arv blir invaderad och demolerad av gatans mobb , här kvinnor, som lever på svarta börsaffärer och våld och grannen mördas i det allmänna tumultet, överleva blir att byta identitet och liv.

I korta kapitel med en svindlande text får vi följa Adelaide som levande men själsligen stympad, utan framtid, liv men med en enorm drivkraft i att överleva.

Natt i Caracas är en stark spänningsroman med nära anknytning till en faktisk verklighet. Intill sista bladet håller man andan, kan något bli värre än det som varit, vägen genom dödsriket?

Det finns ingen nåd. Bara ett oavbrutet framåt och bort. En flykt från helvetet. Adelaide Falcon landar till slut i Spanien men då med en annan identitet. Kanske ett annat liv. Överleva.

GUNILLA LINDBLAD

Karina Sainz Borgo

Karina Sainz Borgo. Foto Lisbeth Salas

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22