Narkotikan i medierna: IDÉERNA SOM TÄNDE DEBATTEN

Jun 15th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till Idéerna som tände debattenAv Jan Malmstedt
Fri tanke Förlag, 2015
ISBN 978-91-87513-87-9, 263 sidor

Efter det sena 70-talet tycks narkotika ha förlorat sin McGuffin-kraft i svensk kriminallitteratur trots att problemet fortsätter. Att knarkets livsfarlighet är en realitet visas i Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik från 2013 där det visas att narkotikarelaterade dödsfall ökat med 11 procent från 2012 då 529 personer dog av narkotika och hela 78 procent från 2006, då dödstalen började peka upp igen. 2013 dog 434 män och 155 kvinnor.

Jan MalmstedtOm det skulle finnas deckarförfattare som åter börjar använda narkotikaproblemet som underlag för en roman och behöver svensk bakgrund till sin story kan jag rekommendera läsning av Narkotikan i medierna: Idéerna som tände debatten av socionomen och journalisten Jan Malmstedt. Hans analys av hur dagens konflikter kring drogpolitik och missbruksvård kan spåras tillbaka till 1960-talet då bruket av knark började definieras som ett socialt problem.

Debatten då skedde i huvudsak med två huvudmotståndare: en sida hävdar insatser på utbudsfrågan för att förhindra legalisering som skulle hindra expansion på svarta marknaden och den andra sidan som menade att narkotikamissbruk var en sjukdom som skulle kunna bli, eller redan var, en epidemi. Båda sidor hade politiska motiv för sina ståndpunkter och den ibland vilda debatten blev ofta en strid om ordvändningar. Malmstedts text ger vida perspektiv och utmynnar i ytterligare frågeställningar.

Jan Malmstedt har arbetat både i dagspress och på facktidningar. I sina böcker kombinerar Jan Malmstedt djupgående forskning inom varierande ämnen med att lyfta fram okända delar av dessa ämnens historia, ofta med en journalistisk nyhetskänsla. Bland hans tidigare böcker märks Vävarna på Elfvik, Ju-jujutsuns väg från självförsvar till idrott, IT-ordbok för alla, samt Lidingöhistorier – historia och historier från Lidingö.

KARL HJELM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22