NÄRA ÖGAT, GRABBEN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Jan-Olof Ekholm
Hegas 2005

Det är en trend när det gäller deckare, att bara det som är nytt och okänt duger. Det är ungefär som gubbar, vilka bara dreglar när purunga flickor passerar. Kvinnor som fått några år på nacken duger inte åt de mansmulliga snuskhumrarna med hängmage, ”de grå tinningarnas charm” och viagraburk på nattygsbordet. I den sköna nya deckarvärlden vill man också ha purunga kvinnor. Rara flickor som gått ur gymnasiet med MVG i svenska och som skaffar sig vänner bland lokalpolisen och skriver böcker om en ”polisrutin” som har mycket litet med den polisiära verkligheten att skaffa. Eller också är det någon halvkänd författare som kommit på en bra deckarberättelse om en någon svårt grubblande, magsårsdrabbad kommissarie, men som skriver om samma historia om och om igen till dess läsarna tryggt kan köpa nästa bok utan oro för att behöva möta något nytt.

Vilken plats har en kunnig och meriterad författare som Jan-Olof Ekholm i denna nya och ack så sköna värld? Han sitter i Svenska Deckarakademin, har fått pris för en dokumentärdeckare och Ture Sventon-priset vid bokmässan i Göteborg 2000. Redan 1968 introducerade han antihjälten Göran Sandahl, som en av de allra första med en svensk deckarantihjälte.

På sin ålders om inte höst så dock sensommar, skriver denne Jan-Olof Ekholm nu barn- och ungdomsböcker av sällsynt hög kvalitet. De senaste handlar om ”Grabben Lasse”, som är son till en polis, inte särskilt lång och inte så tuff. Han mobbas i ”världens bästa skola” men klarar ut det mesta genom sin detektiva skicklighet. Därtill är han kär i klassens skönhet Malin, med vilken han delar passionen för kexchoklad.

I den nya Nära ögat, grabben ansätts Lasse av tre maffiga killar klädda i munkjackor. De vill sälja en mobil billigt till Lasse, men han tackar nej. Killarna råkar illa ut då deras mobiler är stulna. Som hämnd gillrar de en fälla för Lasse och hans kompis Jan. Det hela är väl berättat, spännande och engagerat av en deckarmästare som verkligen bjuder till att skriva med högsta kvalitet även för barn. Därtill ger boken en bra bild av mobbing i den svenska skolan, av det helvete många unga upplever dagligen och stundligen utan att skolan förmår ge dem det skydd och det stöd de är värda. Sammanfattningsvis är Nära ögat, grabben en riktig pärla att ge till det unga släktet. De genomtänkta illustrationerna har åstadkommits av Kaj Wistbacka, mannen som gjorde omslagen till Jan Guillous Coq Rouge-böcker.

JEAN BOLINDER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22