NÄR SISTA DÖRREN STÄNGTS

Nov 9th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till När sista dörren stängtsAv Torun Börtz
Bucket List Books, 2015
ISBN 978-91-87969-11-9, 237 sidor

I sitt hem i norra Afrika misshandlas Nedjma av sin brutale man. Hon har två barn i tonåren och begränsad utbildning när hon tar sig till Frankrike där hon hoppas på ett bättre liv. Det blir inte så mycket bättre. I Paris hamnar hon i en av dessa beryktade förorter – Château-Rouge – och som svart kvinna jagar hon från det ena underbetalda jobbet till det andra – och från det ena svartboendet till nästa. Till sist har hon hamnat i ett hotellrum, litet, slitet och sällan rengjort, ovanför en bar som drivs av en rik och riktigt skum fransman.

Det uselt betalda nattstädandet, som är hennes senaste jobb, gör att barnen Momo och Fathia måste sköta sig själva en stor del av dygnet efter skolgången och med tanke på bostaden har de strikta order att aldrig lämna hotellrummet.

Detta är en berättelse om ett Frankrike långt ifrån turistbroschyrernas glättade bilder. I stället ger oss Torun Börtz (TT-journalist som bott länge i den franska huvudstaden och skrivit både press- och boktexter därifrån) en beskrivning av fattigdom, rasism, obefintlig integration, utnyttjande och milsvida avstånd mellan samhällsklasserna. Man kan inte ta miste på hennes engagemang i berättelsen om Nedjmas hela tiden ökande elände. Men detta patos går naturligtvis ut över narrativet. Boven i berättelsen tecknas i svartvitt, nej, fel av mig, enbart i svart. Naturligtvis har jag läst om värre skurkar men sannerligen inte ofta.

Emellanåt glimmar texten till, inte minst i beskrivningarna av människors utsatthet och i de miljöbeskrivningar som bevisar att författaren verkligen varit på plats och sugit i sig dofter och stämningar.

Titeln på boken stämmer verkligen. Vad ska man ta sig till när det inte längre finns några öppna dörrar?

Torun Börtz, född 1967 i Malmö, är journalist och författare till reportageboken Betongen brinner  om de franska förortsupploppen 2005 samt kåserisamlingen Man kallar mig Miss France. När sista dörren stängts är hennes debut som romanförfattare.

LENA JEPPSSON

Torun Bortz

Torun Bortz. Foto Nora Bortz Vagenheim

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22