NÄR HUNDARNA KOMMER

Sep 10th, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till När hundarna kommerAv Jessica Schiefauer
Bonnier Carlsen, 2015
ISBN 978-91-638-8035-3, dansk band, 301 sidor

Jessica Schiefauer fick August-priset 2011 för sin ungdomsroman Pojkarna. Detta är hennes tredje bok. Den klassas som ungdomsbok (och ges ut på barn- och ungdomsbokförlaget Bonnier Carlsen), men man kan hoppas att också många vuxna hittar till den.

Författaren gick i skola i Kungälv, under samma tid som mordet på John Hron skedde. De gick i samma skola.

Jag kan inflika att jag många gånger passerat den plats där mordet skedde, och jag har också andra förbindelser med orten.

På ett sätt handlar denna bok om det mordet (inte som dokumentär, och flyttad till i dag), men på ett sätt som alldeles för sällan kommer med i spänningsromaner, hur samhällstillvända de än är.

Huvudpersoner är två ungdomar, Isak och Ester, 17 år. Isak är storebror till Anton, som kommer att vara en av dem som tar livet av en annan skolkamrat.

Mordet sker mitt i romanen och vi får inte veta så mycket.

Ungdomars första allvarliga kärlekshistorier är sällan okomplicerade, så inte heller denna. Ännu mer komplicerat blir det efter mordet.

Vi får veta mycket, men allt skrivs inte ut. Språket är förledande enkelt, men förenklar inte livet, känslorna och relationerna. Relationer inte bara mellan ungdomarna utan också mellan dem och deras familjer, och till vänner och skolkamrater runt omkring.

En mycket allvarlig bok, med mycket att säga inte bara ungdomar. Den är på ytan lättläst, men språket döljer inte hur svårt livet kan vara.

I sitt (föredömligt korta) efterord skriver författaren att när hon var sjutton mördades en ung människa där hon bodde. Det gjorde ett starkt intryck, men nu som vuxen vet hon att våldet upprepar sig. ”Funderingarna kring detta har följt mig genom livet …. Den här boken är ett resultat av de funderingarna, och den har lånat drag från flera faktiska händelser.

Det är inte en sann berättelse. Men den är inte heller osann.”

LEIF-RUNE STRANDELL

Jessica Schiefauer

Jessica Schiefauer. Foto Hillevi Nagel

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22