NÄR ALLA KLOCKOR STANNAT

Oct 7th, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Recension

Omslag till När alla klockor stannatAv Ninni Schulman
Forum Förlag, 2019
ISBN 9789137150789, inbunden, 476 sidor

Förra året skrev författaren en fristående bok, men nu är hon tillbaka med sin Hagforsserie. Den pausen verkar att ha gjort gott. Inte för att det var något fel på Ninni Schulmans tidigare böcker, men nu har hon överträffat sig själv. Detta är verkligen det bästa hon har skrivit hittills. Och som oftast, väldigt inspirerande boktitlar.

Litteraturforskaren Karl Berglund har myntat begreppet relationsdeckare och DN:s Lotta Olsson har anammat det. Eftersom det är en benämning som på pricken beskriver en genre så måste även jag använda mig av den. Intriger som visserligen innehåller en kriminalgåta, men också lägger stort fokus på huvudpersonernas privatliv. Här är Ninni Schulman svensk mästare. Hennes balans mellan relationer och brott är fulländad, hon skriver med säker fingertoppskänsla.

Det handlar om journalisten Magdalena Hansson och de två poliserna Christer Berglund och Petra Wilander. Det är stort fokus på deras familjeliv, deras problem och glädjeämnen. Speciellt Magdalena har det svårt, vilket gör att hennes journalistik denna gång inte blir lika indragen i utredningsarbetet.

Årets bygdespel på Ekshärads hembygdsgård ska handla om en legendarisk urmakare, Johan Tinglöf. En ung skådespelerska i föreställningen försvinner och hittas senare död i Klarälven. Här skymtar en äldre rutinerad stockholmsskådespelare i bakgrunden. Me Too-varning! Det sker ytterligare mord som gör att polisen befarar att en seriemördare är lös.

Även om seriemördare är lite uttjatat får Ninni Schulman ändå fyr på den brasan. Det är spännande och i kombination med karaktärernas privata bekymmer blir det spännande. Visst finns det saker att anmärka på; mobiler som laddar ur och en gärningsman som vill säga polisen något med sina metoder t ex. Sådana fallgropar kan förstöra en god bok, men författaren lyckas verkligen hålla underhållningsvärdet uppe i dessa nästan 500 sidor.

NISSE SCHERMAN

Ninni Schulman

Ninni Schulman. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22