NÄKTERGALENS DÖD

Mar 4th, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till Näktergalens dödAv Lene Kaaberbøl och Agnete Friis
Nattergalens død, 2011
Översättning Margarets Järnebrand
Albert Bonniers förlag, 2015
ISBN 978-91-0-014243-8, inbunden, 352 sidor

Lennart Högman konstaterade att ”detta är en riktigt bra kriminalroman” i sin recension av debuten Pojken i resväskan. Så är fallet även med denna, den tredje med samma huvudpersoner: sjuksköterskan Nina Borg som brinner för att hjälpa de svagaste i samhället och arbetar på en flyktingmottagning, och säkerhetspolisen Søren.

En ung ukrainsk kvinna, flykting som levt med en dansk man och dödat honom och som har en liten dotter som Nina håller ett extra öga på i flyktingförläggningen, slår ner en polis och flyr när hon förs från fängelset till polisstationen. Hon har sett ett par män där utanför.

Parallellt med dagens Köpenhamn, och problemet med den försvunna kvinnan och hennes dotter som polisen vill ha som lockfågel för att kunna gripa henne, får vi följa några unga systrar som sjunger bra, näktergalar, i det sovjetiska Ukraina 1934 och -35. Storasyster är glödande kommunist och anger både sin far och andra bybor som kulaker, och blir själv angripen av skolkamrater och grannar.

I Köpenhamn dyker det upp två poliser från dagens Ukraina, och den ene försvinner. Så både den vanliga polisen och säkerhetspolisen blir inkopplade. Officiellt är poliserna utsända för att förhöra den unga ukrainskan för mordet på hennes ukrainske man.

En invecklad historia, med mycket aktuell världspolitisk anknytning. (Situationen i Ukraina är ju inte underlag för lättsam underhållning, och det är det inte fråga om här.) Författarna gör det bra, både berättartekniskt, med historiens påverkan på dagens situation, och med personskildringarna. Lärdomen vi får är att inte se enkelt på de människoöden som snabbt brukar klassificeras som ”flyktingar”.

Det är flera danska deckare som haft flyktingar och invandrare i centrum av intrigen, på ett annat sätt än när de finns i svenska böcker. (Och i tv-serier.)

En liberal motvikt mot dansk främlingsfientlighet?

LEIF-RUNE STRANDELL

Agnete Friis och Lene Kaaberbøl

Agnete Friis och Lene Kaaberbøl. Foto Lisbeth Holten Fotografi

 

Taggar: , , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22