NÄKTERGALEN

Jul 12th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till NäktergalenAv Carl Martin Grann
Hoi Förlag, 2013
ISBN 9789186775766, inb, 202 sidor

Det är sorgligt att konstatera att denna thrillerdebutant avled i augusti förra året och hans förstlingsverk utkom i september samma år. Han var psykolog och professor specialiserad på våldsbrott i kombination med psykisk sjukdom. Han var konsult vid Säkerhetspolisen vid tiden för mordet på utrikesminister Anna Lind.

Carl Martin GrannDen händelsen har klart påverkat honom när han skrivit denna bok. Om den är ett debattinlägg för att finna en annan gärningsman eller om det bara är ren fiktion låter jag vara osagt. Boken är i alla fall mycket spännande och den väcker många frågor. Dels om psykisk sjukdom i kombination med brottslighet, men man får också en tankeställare: Kan det finnas en alternativ gärningsman?

Två döda kroppar hittas i Roslagen. Allt tyder på en familjetragedi där mannen mördat sin hustru och därefter tagit sitt eget liv. Det som komplicerar saken är att deras barn återfinns i den låsta stuga där paret hittas flera dagar efter händelsen. Men flickan är traumatiserad, hon talar inte. En polisaspirant som är med om att finna kropparna blir likaså så psykiskt skadad att han inte kan återgå i tjänst, dessutom tvivlar han på slutsatsen om ett utvidgat självmord.

En psykiskt sjuk man hör röster och driver runt på stan. Utrikesministern (som har en del komiska likheter med dagens minister) blir skjuten utanför Rosenbad och allt pekar på att den förvirrade personen är gärningsmannen. Men är allt vad det synes vara?

Det går inte att hitta några egentliga debutantmisstag i Carl Martin Granns bok. Han har byggt upp den exemplariskt och hans språk är vuxet en mer rutinerad författare. Intrigen är fantastiskt intelligent konstruerad, vilket gör att spänningen sakta stiger utan att det finns så många direkta actionscener. Eller är det så att det är verkligheten han beskriver, är det en dokumentär?

Att vi inte kan få veta det och att vi inte kan få några fler böcker av denna spännande författare är verkligen sorgligt.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22