NAKEN SANNING

Oct 1st, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till Naken sanningAv Elisabeth Akteus Rex
Hoi Förlag 2013
ISBN 978-91-86775-63-6, 377 sid

Elisabeth Akteus Rex debuterade med romanen Dold agenda och kommer här med uppföljaren Naken sanning, den andra boken i en planerad trilogi. Huvudperson i båda romanerna är den ensamstående mamman Emelie Thörnqvist. Här har hon flyttat hem efter det kaos som händelserna med serievåldtäktsmannen i förra boken. Hon har fått ett nytt jobb och står som åsnan mellan två hötappar när det gäller ett par hjälpsamma män. Till råga på allt har hon som vittne två kommande rättegångar att tänka på.

Elisabeth Akteus RexDet är alltså en komplicerad situation som Elisabeth Akteus Rex bygger upp och hon spär på med att två små pojkar försvinner från skolan i Örebro. Hon skriver lätt och ledigt på ett genresprängande sätt, blandar friskt mellan spänningsroman och ett slags modifierad chicklit. Att hon inte är en helt fullfjädrad författare märks på att hon inte riktigt litar på sitt ämnes inneboende styrka. Hon vill penetrera maktmissbruk ur olika perspektiv, men perspektiven blir kanske lite väl många när hon inom bokens knappt 400 sidor tar in pedofili, mobbning, droger, kvinnomisshandel och psykiatriproblem. Dessutom religiösa manipulationer så som de tillämpas inom en sekt.

Men hon har en förmåga att skapa spänning med en dramatisk framåtrörelse som gör att man vill veta hur det ska gå och få reda på vem den värste boven är. När det drar ihop sig ökar hon spänning och nerv och man sitter och blir smått förtörnad på att huvudpersonen ibland uppför sig som ett våp.

Jag tror att Elisabeth Akteus Rex har framtiden för sig inom spänningsgenren bara hon slutar att stapla olika intrigdelar på varandra och väljer ut ett par som går att fördjupa. Skriva kan hon onekligen.

Elisabeth Akteus Rex är född i Göteborg men bosatt i det Örebro som hon valt till spelplats i sina romaner.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22