NÅGOT ATT DÖLJA

Mar 19th, 2023 | By | Category: 2023-03 mars, Recension

Omslag till Något att döljaAv Elisabeth George
Something to hide, 2022
Översättning Jan Hultman och Annika H. Löfvendahl
Norstedts, 2022
ISBN 978-91-1-312610-4, inbunden, 590 sidor

Elisabeth George, född 1949, är en amerikansk författare som är mest känd för sina spänningsromaner om New Scotland Yard-poliserna Thomas Lynley och Barbara Havers. Den första boken i serien kom ut 1988 och böckerna har fått många utmärkelser och filmats. Något att dölja är hennes tjugoförsta bok om detta radarpar vid Londonpolisen.

Handlingen utspelar sig en varm sommar i London. En kvinna med nigerianskt påbrå, Teo Bontempi, hittas medvetslös i sin lägenhet. Hon dör och obduktionen visar att det handlar om mord. Då Teo arbetade som polis blir det Scotland Yard och kriminalkommissarie Thomas Lynley som får ansvaret för utredningen av mordet. Det visar sig snart att Teo varit en del av en grupp som utrett fall av kvinnlig könsstympning bland somaliska och nigerianska grupper i staden. 

Teos familj spelar en viktig roll i handlingen. Hon och lillasystern Rosie har adopterats från Afrika av ett vitt engelskt par. Teos afrikanska namn är Adaku som hon använder när hon i traditionella afrikanska kläder spanar på personer hon misstänker sysslar med könsstympning. Hon har själv blivit omskuren som barn. Förhållandet mellan syskonen är inte okomplicerat då Rosie är kär i polisen Mark Phinney, som har ett hemligt förhållande med Adaku/Teo. Mark Phinney är gift med Pietra. Deras tillvaro upptas av vården om deras dotter Lilybet som skadades svårt vid förlossningen och hon är helt beroende av hjälp dygnet runt. Äktenskapet går på tomgång och består i stort sett bara av dotterns omvårdnad. Mark har blivit besatt av Teo och har träffat henne bakom ryggen på sin hustru, tills han insett att Pietra känt till förhållandet.

Lynley har i utredningen hjälp av kollegorna Barbara Havers och Winston Nkata. Läsaren får också träffa andra välkända personer från tidigare böcker, bland andra paret Deborah och Simon St James och Deborahs far som arbetar hos Simon. Den nigerianska familjen Bankoles roll är central i boken. Fadern Abeo driver ett slakteri och ett gatustånd medan modern Monifa är en undergiven hemmafru. De har två barn; sonen Tani, 18 år, som arbetar hos fadern när han inte går i yrkeskola, och åttaåriga dottern Simi. Abeo är auktoritär och styr sin familj med järnhand. Han har redan köpt en brud från Nigeria åt Tami, som sällskapar med Sophie, och han vill förbereda Simi för att säljas som brud i Nigeria.

Verkar det krångligt? Ja, Elisabeth George gillar att göra det komplicerat, och den här boken är mer komplex än tidigare böcker. Den är också rik på trådar som länge löper sida vid sida innan de börjar beröra varandra. Författaren är fenomenal på att detaljerat skildra personer och miljöer. Det är imponerande att läsa en amerikansk författare beskriva Londonmiljöerna och det brittiska klassamhället på detta detaljerade sätt. Den här boken är annorlunda än tidigare böcker då hennes centrala tema är könsstympning, eller kvinnlig omskärelse, av flickor, och handlingen till stor del rör sig bland svarta immigranters fattiga tillvaro. Hon tecknar en dyster verklighet för många flickor i England med afrikansk bakgrund och som hotas av könsstympning trots att det är olagligt, bara för att de ska passa in i föräldrarnas syn på renhet inför äktenskapet. De olika människornas liv vävs sakta men säkert ihop allteftersom handlingen fortskrider.

George skriver ordrikt och detaljerat med ett vackert språk. Boken griper tag i läsaren och är svår att lägga ifrån sig, trots att den sällan är spännande. Nu har författaren skrivit om Lynley, Havers och Nkata i flera decennier. Frågan är hur länge deras ganska platta personligheter ska nötas av tidens tand utan att egentligen förändras. Kanske är det dags för nya huvudpersoner?

LARS-ERIK HOLM

Elisabeth George

Elisabeth George. Foto Jennifer Adams

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22