NÅDASTÖT

Dec 31st, 2012 | By | Category: 2012-12 dec, Recension

Omslag till NådastötAv Louise Penny
Dead Cold 2006
Översättning Charlotte Hjukström
Wahlström & Widstrand 2012
ISBN 978-91-46-22299-6, inb, 416 sid

Detta är den andra boken i serien om kommissarie Gamache och den lilla kanadensiska byn Three pines Quebec, där man ju är både engelsk- och fransktalande, vilket återspeglas lättsamt i hur personerna agerar och funderar.

Förlaget gör pr med att påpeka att detta är deckare i Agatha Christies anda, och visst finns en hel del som stämmer överens. Många personer, de flesta lite udda, en finurlig komplicerad intrig (här dör en kvinna mitt bland folk på isen på en sjö där man spelar curling och det visar sig att hon dött av en elektrisk stöt).

Men moderna polismetoder är det förstås, inga privatdeckare, och vi får veta en hel de4l också om polisernas privatliv. Tröst för vana polisromanläsare är att huvudpersonen är mycket lyckligt gift och inte har några drogproblem. Möjligen lite krångliga medhjälpare.

Det är i grunden en mysdeckare, även om mordoffret och några till är riktigt osympatiska. Men visst är den lilla byn med sina väldigt individualistiska individer en plats många av oss skulle vilja besöka och kanske bo i.

Alltså många inslag som gör att man gillar plats och personer. Och i denna bok utspelas det hela runt jul, med svåra snö- och köldproblem, vilket ju kan passa svenska läsare i år.

Men inte nydanande, inte riktigt djuplodande. Lätt läsning, sympatisk. Och Louise Penny började sin serie 2006 och har vunnit pris för bästa debut och har nu en hel serie om sin kommissarie och byn. Vi torde få följa folket där också på svenska.

LEIF-RUNE STRANDELL

Louise Penny

Louise Penny. Foto Gary Matthews

Omslag till e-bokenNÅDASTÖT
Inläst av Tomas Bolme
Bonnier Audio 2012
ISBN 978-91-7433-186-8, 13 DC (14 tim 35 min)

Receptet har varit gångbart sedan 1920-talet: man hittar en charmig huvudperson, gärna med vissa bakomliggande svårigheter, placerar handlingen och det osympatiska mordoffret i en liten, gärna excentrisk by på landsbygden, kryddar den med udda personligheter och låter dessa cirkla kring ett eller flera makabra brott.

Här heter den charmige huvudpersonen Armand Gamache, kommissarie vid kriminalpolisen, byn heter Three Pines och ligger i Kanada och de udda personerna känns igen från Pennys prisbelönta och hyllade debutbok Mörkt motiv.

Metodiken känns igen från Agatha Christie och i viss mån Dorothy Sayers. Ett spektakulärt mord – i det här fallet utfört mitt framför ögonen på publiken vid en curlingtävling – och folk som inte alltid talar sanning när den sympatiske polisen ställer frågor, andra hinder i vägen i form av vinterväder och en mängd lokala och mänskliga misshälligheter som dock nystas fram efterhand och ger kommissarien och han medhjälpare de ledtrådar han behöver för att likt Poirot komma fram till en lösning.

Tomas BolmeMordmetoden i boken är i sanning komplicerad och därmed hålls spänningen vid liv – ända fram till dess mördaren avslöjas. Då kommer frågorna hos läsaren fram. Kan den person som författaren beskrivit verkligen ha varit kompetent nog att klara av saken?

Boken har ganska lång startsträcka där de märkliga byborna presenteras tillsammans med kanadensiska specialiteter: goda köttgrytor, ostron till jul, croissanter till frukost och annat som hör magen till. Det blir en hel del trivsamma förhör i sköna läderfåtöljer framför öppna brasor, allt enligt den ”gyllene ålderns” härliga stereotyper. Mysrysare? Nja, det är visserligen mycket mys men inte så förfärligt mycket rys. Trivsamt är ordet.

Och den som bidrar en hel del till trivsamheten är uppläsaren Tomas Bolme som verkar  ha haft kul när han fullbordade sitt uppdrag.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22