NÄCKROSBARNEN

Apr 28th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Näckrosbarnen

Av Susanne Axmacher
Wahlström & Widstrand 2009

Detta är en filmiskt skriven familjeroman med djuplodande ambitioner. Den handlar om osympiatiska överklassfamiljen Lancken som vi får följa under tre generationer och i centrum står 30-åriga, mycket rödhåriga, Clara som just lämnats av sin make. Hon tycker givetvis att detta är en olycka, men olyckor är något som tycks ha följt familjen Lancken genom åren. Det hjälper inte hur mycket hon försöker komma ifrån sitt förflutna, det tycks ha en förmåga att dra henne tillbaka.

Ett centralt skeende för Claras del är upplevelsen när Olle hittades drunknad. Hon känner sig skyldig till hans död och förstår hur hennes två syskon Marcus och Lotta har svårt att känna något annat än avsky gentemot henne.

Susanne Axmacher

Familjen i villan på Rudbecksgatan tycks hindra Clara från att komma undan både dem och sitt förflutna. Inte ens när hon flyttat till utlandet känner hon sig fri utan hon måste återkomma till Sverige för en konfrontation innan hon kan få frid i ett eget liv.

Stockholmaren Susanne Axmacher bor nu i Stockholm efter ett kringflackande liv som konsult i genusfrågor, med överstelöjtnants grad, i Frankrike, Italien, USA och Sudan på uppdrag av EU, FN och Statens Räddningsverk. Hon föddes 1974 och Näckrosbarnen är hennes debutroman.

HELGA LINDH

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22