MYSTERIET PÅ PÈRE LACHAISE

May 5th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till Mysteriet på Père LachaiseAv Claude Izner [pseud för Liliane Korb och Laurence Lefèvre]
La disparue du Père-Lachaise 2003
Översättning Johanna Hedenberg
Kabusa böcker 2011
ISBN 798-91-7355-161-8, 278 sidor, inbunden

Detta är den andra boken som utspelar sig i Paris i slutet av 1800-talet med bokhandlaren och privatspanaren Victor Legris som huvudperson. Numera är det ju vanligt med deckare som låter nutida gåtor ha samband med tidigare händelse, och där man parallellt får följa det historiska skeendet. Renodlat historiska deckare är inte så vanliga.

Detta är närmast en historisk thriller. Privatspanaren söker svar, men någon litterär detektiv är han inte. Men på slutet har han lyckats klura ut en del.

Mysrysare och mysdeckare finns ju, detta är snarast en mysthriller. Mycket mord och illdåd finns med, men lika mycket handlar om kärlek.

Och väldigt mycket handlar om Paris dåtid. För att riktigt njuta av all lokalskildring borde bocken vara utrustad med en karta över det dåtida Paris. Många av gatorna finns förstås kvar i dag, och hänvisningarna till gator, platser, kaféer, kändisar (varav många fortfarande är kända) gör skildringen överlastad.

Första halvan är pratig, aktiviteterna tar sig mot slutet. Intrigen är fyndig, och mycket förklaras i författarnas efterord.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22