MYSTERIET PÅ ÖSTERSJÖN I det kalla krigets skugga

Nov 6th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till Mysteriet på ÖstersjönForskningar efter M/S Kinnekulles och S/S Iwans besättningsmän
Av Jan Sjöberg
Carlssons Bokförlag, 2018
ISBN 978-91-7331-929-4, 535 sidor

Den 18 februari 1948 gick M/S Kinnekulle ut från den polska hamnstaden Ustka, där man blivit kvar ett par dagar på grund av storm, med kurs på Helsingborg. Två dagar senare hittades fartyget drivande, brandskadat och utan besättning i ismassorna utanför danska kusten. Ombord stod maten serverad men orörd och av de sju i besättningen fanns inte ett spår. En livbåt släpades upp och nervänd efter fartyget.

En och en halv timme efter att Kinnekulle lämnat Ustka, avgick S/S Iwan med elva mans besättning efter att ha lastat kol från samma plats med kurs på Oskarshamn. Inte heller det nådde sin destination. Det fanns inga spår efter de ombordvarande men en del vrakdelar hittades. Det finns vittnesmål om att fartygen bordats, besättningen tagits till fånga och förts i land och att fartygen satts i brand av dem som begick övergreppen.

Jan SjöbergBränderna självslocknade emellertid och därför hittades dessa bevis, åtminstone på M/S Kinnekulle. Den svenska militära underrättelsetjänsten (T-kontoret) och försvarsstaben underrättades av den brittiska spionorganisationen MI 6 om att Iwans besättning skulle finnas fängslad i hemliga polisens Rakowiecka-fängelse i Warszawa. Så sent som 1980 försökte svenska ambassaden i Warszawa förgäves spåra Iwans besättning.
Anledningen skulle vara att de svenska fartygen skeppade flyktingar, något som ryssarna inte tolererade. När den svenska regeringen frågade om vad som hänt Kinnekulle och Iwan i brev till Sovjet och blev svaret att bägge fartygen i god ordning lämnat Ustka och att Kinnekulle drabbats av brand och att Iwan sprängts av en mina.

Flera vittnesmål, bland annat ett från en polsk flykting, gör gällande att två svenska fartyg som legat efter Ustka uppbringats av en polsk minsvepare med sovjetisk besättning och att svenskarna suttit fängslade i Gdańsk och sedan förts till Warszawa. På ett av fartygen ska ryssarna ha hittat sex polacker, fyra män och två kvinnor, på det andra fyra förutom juveler och dollar. Besättningarna fick order att hämta sina personliga tillhörigheter eftersom fartyget skulle sänkas. En uppgift gör gällande att Kinnekulles besättning avrättats av en exekutionspatrull i Slupsk.

Om denna dramatik berättar Jan Sjöberg i Mysteriet på Östersjön. Han har i två decennier forskat i olika arkiv om fartygens och besättningarnas öden, varit i kontakt myndigheter och säkerhetstjänster i både Sverige och Polen, intervjuat anhöriga och sjömän från tiden och lusläst tidningar. Han tror sig ha funnit svaret på vad som hänt i dessa sjuttio år gamla och politiskt infekterade händelser Boken är välskriven, spännande som en thriller, rik på fakta och omsorgsfullt illustrerad.

Jan Sjöberg är historiker, författare, tidigare rektor, uppvuxen i bohuslänska Hjärtum, numera bosatt i Vargön utanför Vänersborg. Han har i många år bedrivit kulturarvsarbete inom hembygdsföreningar och museistyrelser och gett ut flera böcker om regionalhistoria.

GUGGE HEDLUND

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22