MYSTERIET HENRY PICK

Jan 26th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till Mysteriet Henri PickAv David Foenkinos
Le Mystère Henri Pick, 2018
Översättning Sara Gordan
Sekwa Förlag, 2021
ISBN 9789189157293, 266 sidor

Har det inte kommit ganska många romaner på senare år som utspelar sig i butiker som säljer böcker på ovanliga sätt eller i olika slag av antikvariat? Ursprunget till Mysteriet Henri Pick finns i stället i ett antal hyllor på ett kommunalt bibliotek i Crozon, Bretagne. På de hyllorna förvaras mängder av manus till aldrig utgivna romaner, en variant av de refuserades salong.

En fransk feelgood, vad har den att göra bland detektivromanerna hos deckarvänner? Här finns åtminstone ett mysterium: vem är eller var författaren till det romanmanus med titeln ”En kärlekshistorias sista timmar” som en ung förlagsredaktör hittar i de hyllorna och som hon övertalar sitt förlag att ge ut. Och den gör succé. Skulle författaren verkligen vara Henri Pick, den pizzabagare som ingen i Crozon någonsin anat att han ägnade sig åt att skriva en roman i hemlighet. Inte ens hans närmaste som hans dotter eller hans fru hade sett till något mer än någon enstaka inköpslista av hans hand. Här finns alltså ett mysterium värt att lösa.

En varm berättelse om läsande, kärlek och hemligheter, skriver det svenska förlaget. Och jag håller med. David Foenkinos roman om mysteriet kring ett bokmanus inklusive bibliotekarier, förlagsfolk, Bretagne och en låt mig säga bedagad litteraturkritiker, bjuder på charmig och lite knasig läsning.

BIRGITTA NEY

David Foenkinos

David Foenkinos. Foto Francesca Mantovani / EditionsGallimard

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22