MURDER BEFORE EVENSONG

Jan 15th, 2023 | By | Category: 2023-01j jan, Recension

Omslag till Murder before evensongAv Richard Coles
Weidenfeld & Nicholson, 2022
ISBN 9781474612630, 978-1-3996-1-132-9 (christmas edition), inbunden, 372 sidor

Det är ju inte bara i Sverige som det kommer ut många deckare. Storbritannien överflödar också, en hel del kommer hit i översättning men man kan läsa originalen också. Så med denna, en genredebut av en präst som jobbar som programledare på BBC, varit med i engelska Stricly come dancing och skrivit flera böcker inom sakprosa. Och verkat som präst också.

Den här har kommit etta på Sunday Times bästsäljarlista, så framgångsrik att debuten fick en ny julutgåva där man också lockar med första kapitlet i uppföljaren. Debuten utspelar sig strax efter påsk, nästa vid höstens skördefestival och först den Omslag till Murder before evensong christmastredje vid jul.

Detta är Midsomer, Miss Marple, Grantchester och fler brittiska deckarmiljöer. Byn Champton är inte stor men här finns en stor adlig egendom och på sådana orter vet invånarna nästan allt om varandra. Där verkar Daniel Clement som kyrkoherde (jag kan inte gå in på alla de olika varianter av titlar som den anglikanska kyrkan vimlar av) sedan åtta år (och tiden är några decennier tillbaka). Han bor med sin mor som är mer rakt på sak är sonen som är medveten om hur man måste manövrera bland bybor och församlingsmedlemmar.

Det börjar med ett problem: den gamla (antika) kyrkan behöver nog sådana moderniteter som en toalett, vilket kyrkoherden försiktigt tar upp vid ett möte. Dock kräver detta att några av de bakre kyrkbänkarna måste bort, och där sitter några som betraktar dem som sina privata. Bäddat för bråk och långa förhandlingar alltså.

Vi får lära känna de viktigaste av byborna, deras olika intressen och ståndpunkter i de viktiga gemensamma frågorna.

Det tar ett tag men så överskuggas problemet med toaletten av ett mord, i kyrkan. In kommer också den utredande polisen, plus kyrkoherdens bror Theo som är skådespelare och nu ska vara präst i en tv-serie.

Mycket pusseldeckare (men några delar kan vi läsare inte se eftersom ledtrådarna finns på bild — men jag gissade rätt mördare ett antal kapitel före upplösningen).

Det är ganska pratigt, särskilt i början, och en inte helt enkel engelska. Men för Midsomereälskare kan det var ett fint tillskott i bokhyllan.

LEIF-RUNE STRANDELL

Richard Coles

Richard Coles. Foto Corbis images

PS Har försökt ta reda på om det kommer en svensk översättning men ännu inte fått svar.

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22