MR MERCEDES

Jul 27th, 2015 | By | Category: 2015-07 juli, Recension

Omslag till Mr MercedesAv Stephen King
Mr Mercedes, 2014
Översättare Boo Cassel
Albert Bonniers förlag, 2015,
ISBN 9789100146214, inbunden, 426 sidor

Vid 67 års ålder och efter nästan lika många böcker har Stephen King tydligen skrivit sin första renodlade thriller. Åtminstone om man ska tro förlagstexten till Mr Mercedes.

I så fall var det på tiden. King hör till vår tids stora mytskapare och klarar sig säkert bra även utan nya genreutflykter. Men nog behöver den mer traditionella kriminalliteraturen hans berättarförmåga och – faktiskt – varma humanism. Det var länge sedan jag läste en thriller som både var spännande och gjorde mig på gott humör.

Stephen KingKing fiskar upp några slitstarka schabloner och knådar dem till något som liknar en äventyrsroman i människans psyke, sådant det kan uppenbara sig i ett vardagligt amerikanskt förortslandskap (beläget i en anonym stad i Mellanvästern). I ena ringhörnan: den nedgångne och överviktige expolisen Bill Hodges, som ägnar dagarna åt att hetsa upp sig över Dr Phil och fundera på om han ska skjuta sig i skallen. I andra ringhörnan: en smart och självsäker psykopat som utmärkt sig genom att köra rakt in i en grupp fattiga arbetssökande med en stulen Mercedes Benz – en händelse som blev Hodges sista, misslyckade fall.

Historien börjar med att psykopaten kontaktar den tidigare polisen för att driva honom till det självmord som han ständigt grunnar på (psykopaten har också tidigare sådana övningar på meritlistan). Effekten blir dock den omvända; kontakten leder expolisen in i ett detektivarbete som får honom att gå ned i vikt, bli kär och stänga av TV:n när Dr Phil närmar sig. Problemet är bara att det gör psykopaten alltmer frustrerad. Han höjer insatsen i spelet, vilket går ut över en av dem som står polisen närmast och till slut hotar tusentals barn i den slutliga uppgörelsen.

Det som skiljer denna roman från så många andra i samma bransch är Kings förmåga att båda ta historien på allvar och att leka med den. För den som vill ha sammanbiten högspänning är boken nog i grunden för varm och kärleksfull. Men för den som gärna ser att thrillergenren förenar högklassig underhållning med hopp om livet är Mr Mercedes ett fynd.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22