MR DIXON FÖRSVINNER

Jul 5th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Mr Dixon försvinnerAv Ian Sansom
Mr Dixon disappears 2006
Översättning Øyvind Vågen
Massolit förlag 2012
ISBN 978-91-86649-40-1, inb, 248 sid

Visst är vi en del som klagat över att det är en brist på humoristiska deckare, salig(?) Bo Balderson i minne. Ian Sansom, nordirländare, försöker sig på genren. Förra året kom på svenska Fallet med de försvunna böckerna, och nu återkommer hans antihjälte Israel Armstrong, bokbussbibliotekarie.

Den stackars Israel är ganska bortkommen, både i livet i allmänhet och i den nordirländska småstaden i synnerhet. När han ska sätta upp en minnesutställning över det anrika varuhuset på orten en tidig morgon upptäcks att ägaren, mr Dixon, är försvunnen liksom flera hundra tusen pund i kontanter.

Ian SansomHans fingeravtryck finns på platsen – inte så konstigt – och polisen misstänker genast honom för dådet. Han anhålls och släpps mot borgen och har en vecka på sig före rättegången att själv lösa mysteriet.

Och han blir av med jobbet och sin bostad. Med hjälp av vänner och flitigt läsande av deckare löser han förstås det hela.

Men gåtan är inte svårgenomskådad, och mysteriet är inte huvudsaken i berättelsen. I stället är det en personskildring och en inte helt snäll beskrivning av hur livet är på den nordirländska landsbygden.

Skulle inte författaren själv vara från Nordirland skulle man kunna misstänka mindre goda avsikter.

Roligt? Nja, idén och huvudpersonen är bra men inte var det många skratt jag lockades till. Nordirländska, brittiska och amerikanska tidningar har dock, enligt baksidan, varit mycket mer nöjda.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22