MÖTEN MED DET OKÄNDA Från spöken till utomjordingar

Oct 23rd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Möten med det okända

Av Clas Svahn
Semic 2009

För ett par år sedan kom Clas Svahn ut med Det okända. Här är fler sådana möten, och ufo-spanaren Svahn har en skeptisk inställning till det mesta – men naturligtvis ändå fascinerad. Och läsaren blir också fascinerad; båda av egenartade fenomen och av hur många som lurats. Vi fortsätter att låta lura oss av fotografier på tillfångatagna rymdmän, yeti och flygande tefat trots att till och med de som fuskade fram bilderna har visat hur de tillverkades.

Boken innehåller en rad kapitel som tar upp olika aspekter av det okända, men vissa detaljer återkommer (förstås) när besök av utomjordingar behandlas utifrån olika teman.

Det gör inget.

Några avsnitt handlar mest om gammal folktro, spökerier och troll och älvor, andra om sådant som är mer modernt: mystiska röster i radion, spökskepp och ufo.

Det är en underhållande bok, skriven delvis i kåserande stil, och med ett tydligt tilltal: Clas Svahn visar klart när han tvivlar, och det gör han ofta(st).

Det finns också en ordentlig notförteckning med hänvisningar till var fakta hämtats från.

Detta är alltså en bok för nöjesläsning och för att vi inte alltför lätt ska bli lurade. De redan frälsta för spöken, marsmänniskor och troll kan hoppa över den, för som det sägs i boken att inte ens de som försöker visa hur man luras blir trodda av dem som vet bättre: Du bara säger att du luras för du får inte lov att erkänna att du faktiskt är en riktig magiker.

LEIF-RUNE STRANDELL

Clas Svahn. Foto Stefan Svensson

Clas Svahn. Foto Stefan Svensson

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22