MOSKVA, JAG ÄLSKAR DIG INTE

Jun 10th, 2014 | By | Category: 2014-06 juni, Recension

Omslag till Moskva, jag  älskar dig inteAv Sergej Minajev
Moskva, ja ne ljublju tebja
Översättning Johanna Lindbladh
2244, 2014
ISBN 9789186729332, inb, 313 sidor

En miljon dollar är på drift i Moskva. Pengarna är avsedda som muta till en högt uppsatt byråkrat inom stadens byggnadsförvaltning, men hamnar på avvägar när kuriren som ska leverera summan föredrar att koppla av med en LSD-tripp istället för att bege sig till den överenskomna mötesplatsen.

Pengarna vandrar sedan fram och tillbaka mellan mer eller mindre kriminella figurer vars våtaste dröm är just en miljon dollar i reda pengar. Transaktionerna alstrar mycket våld, men ingen lyckas behålla greppet om den silverskimrande plastportföljen med sedlarna. Korrupta poliser, hunsade gästarbetare, frustrerade läkare, livströtta gangstergäng, en prostituerad, hennes hallick, en ung telefonförsäljare med oligarkiska drömmar och hans flickvän med parallella kärleksmöten i Moskvas maktelit… Alla har de pengarna, och alla mister de dem nästan omedelbart.

Sergej MinajevPersonteckningen är rätt grund, mest ingående beskriver Minajev två personers jakt på sedlarna. Dels kuriren Denis som först tappade bort dem, en havererad intellektuell som rör sig till och med på undersidan av den undre världen. Dels den professionelle fixaren Vova som hyrs in för att hitta pengarna och leverera dem som avsett, men som börjat trötta på sin förmåga att hota, tortera och få urspårade samhällsbärare att spåra ur ännu lite mer så länge han själv tjänar på det.

Fram växer bilden av Moskva som ett lapptäcke av havererade livsöden, hopkittat av en kollektiv längtan bort från staden snarare än av en vilja att hitta något sätt att leva tillsammans i den. I stort sett alla som inser att de har en miljon dollar inom räckhåll vill omedelbart ut ur den ryska huvudstaden, till landsbygden, London, Los Angeles, Kiev, ja i stort sett vart som helst. Kärleken till staden är lika obefintlig som kärleken från staden.

Jag vet för lite om Moskva för att bedöma sanningshalten i Minajevs beskrivning. Men romanen är drastisk, smart och underhållande nog för att få vilken nyhetskonsument som helst att sätta de senaste rapporterna om Putins fosterländska retorik i halsen.

In i det sista undrar man som läsare om det inte ska bli ett lyckligt slut på dollarmiljonens färd. Minajev riggar för det redan på de inledande sidorna. Men så inser man att lyckliga slut inte är vad denna ”Moskva noir” handlar om.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22