MORSNING & GOODBYE Biografi

May 21st, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Recension

Omslag till Morsning & GoodbyeAv Magnus Härenstam och Petter Karlsson
Forum, 2015
ISBN 978-91-37-14333-0, 442 sidor

Att Magnus Härenstams biografi, som skrivits tillsammans med den skicklige skribenten Petter Karlsson (bilden nedan tv), fått titeln Morsning & Goodbye har säkert dubbel betydelse. Det är ett av hans uttryck, taget från sketchen Backhopparen, som ofta citeras, men år 2003 upptäcktes att han fått prostatacancer, en sjukdom som återkom 2011 och som tydligen finns kvar trots upprepad behandling. Så boktiteln kan tydas både glatt och sorgligt.

Magnus Härenstam är en av de rätt få underhållare som svenska folket tagit till sina hjärtan, en krumelur som glatt och lärt både barn och vuxna bokstäver och siffror i Fem myror är fler än fyra elefanter tillsammans med Brasse Brännström (1945–2014) och Eva Remaeus (1950–1993) , en till synes sorglös skämtare som visat sig ha ett större djup än man anat från början.

Petter KarlssonI denna biografi, där han inte döljer mycket av sina tillkortakommanden, berättas om en rätt kärlekslös uppväxt med en sjuklig mor och en far som var arbetsnarkoman. Men man kan nog säga att Magnus Härenstam också varit en hårt arbetande offentlig person. Under ett halvt sekel har han visat upp sig, skrivit för och skämtat i studentspex, TV-serier, revyer, krogshower, ståuppföreställningar, programledare (vem minns inte Jeopardy när det var som bäst) och filmer.

Mycket handlar också om Brasse Brännström, vapendragaren som avled i augusti 2014, som han beskriver som den bäste vännen om vilken han egentligen inte visste så mycket. Inte annat än att han var en mycket bra skådespelare, ett utmärkt bollplank och en kär vän och kollega – på jobbet. De var ett radarpar i sexton år, inte minst i Fem myror är fler än fyra elefanter men där påminner han också om hur viktig Eva Remaeus insats var. Liksom människorna som aldrig syntes i bild.

Han berättar om lyckliga äktenskap där lyckan inte hindrade honom från att göra snedsprång. Andra anekdoter är lustigare, som när han vägrade flytta från hotellrummet när Michael Jackson av säkerhetsskäl krävde att få hela hotellvåningen för sig själv. Men allt slutade lyckligt och barnen fick autografer av The King of Pop.

Magnus Härenstam blev nästan King of Norway där samhället avstannade och folk satt med näsorna vid TV-apparaten varje gång Fredrikssons fabrik visades. Det var som i Sverige när Ingemar Stenmark störtade nerför pisterna. Det är nästan otroligt hur en prudentlig ordningsman kan bli så populär. Han kunde också dra nytta av framgången under semestrar i landet där namnet Fredriksson öppnade alla dörrar och namnet Härenstam knappt nämndes.

Kändisskapet har han inte känt som en börda. När människor kommer för att ge honom beröm eller återberättar någon av han repliker eller vitsar (ganska ofta fel) sträcker han på sig och ler försynt. Han är väl medveten om varifrån inkomsterna kommer för estradörer. Inte minst de riktigt snälla, den kategori som huvudpersonen måste räknas in i.

KJELL E. GENBERG

Magnus Härenstam

Magnus Härenstam. Foto Karin Törnblom IBL Bildbyrå

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22