MÖRKT MOTIV

Jul 9th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Mörkt motivAv Louise Penny
Still life 2005
Översättning Charlotte Hjukström
Wahlström & Widstrand 2012
ISBN 978-91-46-22148-7, inb, 363

Det är två udda saker som slår mig med den här boken. Dels att författarens långa tack (numera inget ovanligt) är placerat som ett förord, dels att det dröjt så länge med en svensk översättning: författaren fick priset New Blood Dagger för bästa kriminaldebut 2006 och den har översatts till 23 språk.

Hon fick tydligen blodad tand av framgången för redan finns sex uppföljare och nästa kommer i augusti, meddelar hon på sin egen webbplats, http://www.louisepenny.com/.

Louise PennySamma huvudperson och mestadels (så vitt jag förstår) samma plats, en liten undangömd by i Quebec i Kanada, nära gränsen till USA.

Och jag kan förstå att man vill följa kommissarie Gamaches utredningar och åter få träffa de udda personerna i Three Pines. I denna första bok i serien hittas en av de äldsta invånarna i byn dödad av ett pilbågsskott, inte helt ovanligt att vådaskott sker under jaktsäsongen och nu under hösten inleds den med pilbågsjakt. Men varför sker detta efter att hon fått en tavla antagen till det lokala konstevenemanget efter att ha målat länge men aldrig visat sina verk offentligt? En slump?

Naturligtvis inte. Men polisutredningen rullar på, stoppas, startar igen och nya avslöjanden sker hela tiden inte bara rörande mordoffret och möjliga motiv utan kring flera av de andra boende i byn.

Det är en förtjusande variant av den klassiska pusseldeckaren med drag av Agatha Christie, men känns ändå inte som en pastisch eller bortanför det moderna livet. Lite mysrys à la Midsomer men mycket intelligentare och med många fler trevliga personer att läsa känna. Undrar hur det utvecklar sig…

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22