MÖRKT FÖRFLUTET

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Peter Spiegelman
Black Maps 2003
Översatt av Lennart Olofsson
Norstedts 2005

Här en mycket välskriven och initierad deckare som utspelas i finanskvarteret Wall Street. Ofta när det gäller romaner av finanskaraktär är det rätt svårt för en lekman, som inte är insatt i penningtransaktioner på hög nivå, att hänga med i de ofta kluriga svängarna.

Författaren, som här låter sin privatdeckare John March komma loss i sitt första fall i en serie deckare, skriver på ett lättfattligt sätt hur olagliga penningtvättar sker och vilka skumma figurer man kan råka på även på ansedda Wall Street.

John får som första uppdrag att ta reda på vem som utövar utpressning mot finansmannen Rick Pierro. Det tar sin tid innan han med sina kontakter inom finansvärlden kommer på att det finns ett mönster och att hans uppdragsgivare endast är en i en lång rad av utpressningsoffer. Mönstret talar också om för honom att det är en och samma person som ligger bakom det hela.

Det är en verkligt fin debut och det är inte överraskande att boken fick pris – Shamus Award – för bästa debutroman i genren 2004.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22